Pon08032021

Posljednje izmjene03:51:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Ostalo Nova prilika za lepoglavske ideje

Nova prilika za lepoglavske ideje

program-kultura-n1
Anja Jelavić - Križana Brkić - Zvjezdana Antoš

Odjel za kulturnu kontaktnu točku Ministarstva kulture u suradnji s Turističko kulturno - informativnim centrom u sklopu 13. Međunarodnog festivala čipke organizirali su informativni dan o programu Europske unije Kultura 2007-2013.

Informativni dan održao se jučer, 18. rujna u prostoru čitaonice Doma kulture u Lepoglavi. Uz prezentaciju Programa u cjelini, sa svim programskim natječajima, posebna tema u fokusu bila je nova elektronska prijavnica za kratkoročne projekte suradnje (natječajna kategorija 1.2.1.) maksimalnog trajanja do 24 mjeseca. Prezentaciju su održale Anja Jelavić, načelnica Odjela za kulturnu kontaktnu točku Ministarstva kulture, Križana Brkić, viša stručna savjetnica Odjela za kulturnu kontaktnu točku Ministarstva kulture i Zvjezdana Antoš, iz Etnografskog muzeja u Zagrebu.

Kako je rok za prijavu projekata u ovoj natječajnoj kategoriji 1. listopada o.g., želja nam je pomoći korisnicima kako bi što uspješnije ispunili prijavnice te kako bi što više hrvatskih kulturnih djelatnika došlo u priliku koristiti sredstva Programa - kazala je za tu priliku Anja Jelavić, načelnica Odjela za kulturnu kontaktnu točku Ministarstva kulture.

Na programu su osim naših lepoglavskih udruga iz kulture sudjelovali i predstavnici gradova i općina iz županije te kulturnih i turističkih centara varaždinske županije.

Program Culture (2007 – 2013) ima proračun od 400 milijuna EUR, a iz tog proračuna će se financirati projekti i inicijative kulturne raznolikosti i poticanja razmjene kulturnog naslijeđa kroz razvoj prekograničnih suradnja između kulturnih operatera i institucija.

Program Culture ima definirana tri glavna cilja:
- promoviranje prekogranične mobilnosti osoba koje rade u kulturnom sektoru
- poticanje međunarodno kruženje kulturnih i umjetničkih outputa
- poticanje interkulturnog dijaloga

Kako bi se postigli ti rezultati, program podupire tri standarda aktivnosti:
- kulturne aktivnosti
- tijela kulture na europskoj razini
- aktivnosti analize i diseminacije

U ovom programu mogu sudjelovati zemlje članice (bezuvjetno), EFTA / EEA zemlje, zemlje kandidatkinje i zemlje Zapadnog balkana (uz uvjet ispunjenja dodatnih uvjeta).

Ono što svakako raduje je činjenica kako Grad Lepoglava ispunjava sve uvjete za prijavu na još jedan fond Europske unije što će se svakako rezultirati novim projektom koji će se aplicirati iduće godine.

Fotografije: Božidar Breški