Pon17122018

Posljednje izmjene02:55:53 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Ostalo

ODVOZ OTPADA Raspored odvoza otpada do kraja 2018.


Svaki drugi utorak počevši od 25.rujna 2018. godine:
Donja Višnjica, Gornja Višnjica, Bednjica, Zalužje, Višnjička Jazbina, Zlogonje
( 25.rujna, 09. listopada, 23.listopada, 06. studenog, 20. studenog, 04. prosinca, 18. prosinca)

Svaku drugu srijedu počevši od 03. listopada 2018. godine:
Žarovnica, Kamenica, Viletinec, Crkovec, Kam. Vrhovec,
(03.listopada, 17. listopada, 31. listopada, 14. studenog, 28. studenog, 12. prosinca, 26. prosinca)

Svaki drugi četvrtak počevši od 04.listopada 2018. godine:
Čret, Ves, Gečkovec, Radićeva, Borje, Lj. Gaja, Frankopanska, Vinogradska, Sestranec, Sv. Ivan, Bana Jelačića, Radnička, Jeles Kovačićeva, Gorica, Trakošćanska , Matoševa, Purga, E. Kvaternika, I. Belostenca, M. Gupca, Trg prvog hrvatskog sveučilišta, Trg kralja Tomislava, A. Mihanovića, Patačićeva, Ivana Mažuranića, Rangerova, Šumec, Zagorska, A. Šenoe, Kardinala Stepinca, Budim, Hrvatskih Pavlina, Varaždinska, Donji Vulišinec, Gornji Vulišinec,Očura, Muričevec, Kam. Podgorje
(04. listopada, 18. listopada, 01. studenog, 15. studenog, 29. studenog, 13. prosinca, 27.prosinca)

 

ČIPKARSTVO Lepoglavska čipka na Festivalu čipke u Pagu


Lepoglavu s gradom Pagom povezuje UNESCO-va nematerijalna baština istkana nitima čipke. Grad je to koji, baš kao i Lepoglava, svoju čipkarsku baštinu predstavlja čipkarskim festivalima. Kao i na dosad održanima, i na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu čipke u Pagu predstavljena je lepoglavska čipka. Ljepotu čipkarskog umijeća Lepoglave predstavile su članice Čipkarskog društva „Danica Bressler“ Božica Kelemenić i Gordana Vrtar koje su sa zamjenikom gradonačelnika Hrvojem Kovačem činile lepoglavsko izaslanstvo na otvaranju festivalu u Pagu.

USPJEH Mladi glazbenik Mario Đura pobjednik natjecanja harmonikaša


Mladi glazbenik Mario Đura iz Višnjice, učenik Glazbene škole Varaždin, na dva je harmonikaška natjecanja ostvario odlične rezultate.

EKOMUZEJ Bogat ovogodišnji program međunarodne kulturne suradnje Ekomuzeja


Udruga Ekomuzej Lepoglava sudjelovat će tijekom godine na barem šest programa međunarodne kulturne suradnje koji će se realizirati uz potporu Ministarstva kulture. Riječ je o programima koji su vezani za gostovanja u Mađarskoj, Sloveniji, Belgiji, Italiji, Bosni i Hercegovini te Poljskoj, a koji će omogućiti međunarodnu kulturnu suradnju Lepoglave sa svjetskim čipkarskim centrima te ujedno s njima proširiti suradnju na području čipkarstva te onu vezanu za nematerijalnu kulturnu baštinu.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE ŠTEFANIJE PALJAK Zaljubljena u ljubav


U ispunjenoj čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u Lepoglavi predstavljena je knjiga "Putevima ljubavi", autorice Štefanije Paljak. Riječ je zbirci pjesama s jednim proznim djelom u kojoj autorica promišlja o ljubavi.

ČIPKARSTVO Lepoglavska čipka u Sikirevcima


Lepoglavska čipka predstavljena je od 13. do 15. listopada na 1. izložbi čipke u Sikirevcima. Izložbu je organizirala udruga "Sikirevački motivi", stalan gost i izlagač na Međunarodnom festivalom čipke u Lepoglavi.

ČIPKARSTVO Lepoglavska čipka na festivalu čipke u Idriji


U okviru projekta predstavljanja lepoglavske kulturne baštine, financiranog od strane Ministarstva kulture, Udruga Ekomuzej Lepoglava sudjelovala je, u suradnji sa Zadrugom lepoglavske čipke i Snježanom Varović, na 36. idrijskom festivalu čipke.

LEPOGLAVSKA ČIPKA Ekomuzej Lepoglava predstavlja lepoglavsku kulturnu baštinu


Nastavljajući jačati međunarodnu kulturnu suradnju grada Lepoglave i lepoglavskih čipkarica s čipkarskim centrima iz Europe te širiti suradnju na području čipkarstva i nematerijalne kulturne baštine, Ekomuzej Lepoglava i ove će godini provoditi nekoliko međunarodnih projekata za koje je potporu dobio od Ministarstva kulture.

PREDAVANJE Lepoglavske SDP-ovke govorile u uspješnim ženama u društvu, kulturi i znanosti


Forum žena SDP-a Lepoglave i Gradska knjižnica Ivana Belostenca, u suradnji s Austrijskim kulturnim forumom organizirali su povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama glazbenu večer popraćenu predavanjem i slušanjem vrhunskih izvedbi tri sopranistice po kojima je i večer dobila ime "Tri soprana – Tri kraljice opernih kuća".

TAMBURAŠKI ORKESTAR BISERI Kamenički tamburaši nastupili na Susretima hrvatskih tamburaških orkestara i sastava


Više od 450 najboljih hrvatskih tamburaša iz 12 tamburaških orkestara nastupilo je na 23. susretima hrvatskih tamburaških orkestara i sastava, održanim u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, u Dugom Selu. U tom odabranom društvu nastupio i je Tamburaški orkestar Biseri iz Kamenice.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE PROFESORICE OLJE GREGUR "Pogledala sam životu u oči"


Brojni su oni koji su u petak, 14. listopada pohodili čitaonicu Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture te nazočili predstavljanju knjige "Pogled unatrag – sjećanja i pabirci" profesorice Olje Gregur.

ČIPKARSTVO Lepoglavska čipka predstavljena na festivalu u Bobowi


Proteklog je vikenda u poljskom gradu Bobowi održan međunarodni festival čipke na kojem je predstavljena lepoglavska čipka.
Festival je trajao od 6. do 10. listopada i u ta je tri dana posjetiteljima festivala predstavljena izrada lepoglavske čipke. Predstavile su je članice Udruge Ekomuzej Lepoglava Karmen Šoštarić i Josipa Rudec, koje su osim prezentacije lepoglavske čipke i njene izrade sudjelovale i na radionicama izrade čipke iz Bobowe.
Uz lepoglavsku čipku na ovom su uglednom festivalu predstavljene i čipke iz Austrije, Belgije, Češke, Engleske, Estonije, Finske, Francuske, Nizozemske, Njemačke, Mađarske, Poljske, Rusije i Slovačke, a prikazana je i instalacija "Most koji nas povezuje", zajednički projekt nekoliko europskih zemalja u kojem je sudjelovala i Lepoglava.
Ova vrijedna međunarodna promocija lepoglavske kulturne baštine ostvarena je kroz program međunarodne kulturne suradnje pod nazivom "Predstavljanje kulturne baštine Lepoglave na UNESCO listi –17th International Festival of Bobbin Laces, Bobowa" koji sufinancira Ministarstvo kulture. U realizaciji programa sudjelovali su TKIC d.o.o i Zadruga lepoglavske čipke.

JUBILEJ Limena glazba Lepoglava proslavila 60 godina postojanja


Osnovana 1956. godine, Limena glazba Lepoglava ove godine slavi 60 godina postojanja. Visoki jubilej Limena glazba Lepoglave proslavila je slavljeničkim koncertom održanim za vrijeme trajanja Lepoglavskih dana.

ČIPKARSTVO Lepoglavska čipka i ove godine glavna atrakcija na Pagu


Lepoglavu s gradom Pagom povezuje UNESCO -va nematerijalna baština istkana nitima čipke. Grad je to koji, baš kao i Lepoglava, svoju čipkarsku baštinu predstavlja na svojim čipkarskim festivalima, a i na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu čipke u Pagu predstavila se i lepoglavska čipka.

ČIPKARSTVO Lepoglavska čipka predstavljena na međunarodnom festivalu u Mađarskoj


U mađarskom gradu Kiskunhalasu održan je 17. međunarodni festival čipke na kojem je predstavljena i lepoglavska čipka.

ŽUPANIJSKA SMOTRA PUHAČKIH ORKESTARA – Limena glazba Lepoglava izborila nastup na 30. susretu hrvatskih puhačkih orkestara u Novom Vinodolskom


Lepoglava je bila domaćin 12. županijske smotra puhačkih orkestara Varaždinske županije. Na Smotri su nastupile limene glazbe iz Lepoglave, Brezničkog Huma i Ludbrega koje su se, prije natjecateljskog djela smotre, predstavile građanima revijalnim nastupom na otvorenom ispred Doma kulture.

NAJAVA Predavanje o uzgoju zdrave hrane


"Revolucija zdrave hrane na dohvat ruke" naziv je predavanja koje će u četvrtak, 10. ožujka u 18 sati, u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture, održati Silvija Kolar – Fodor, predsjednica udruge BIOVRT – u skladu s prirodom.

NAJAVA Naučite napisati dobar životopis


Nakon potpisivanja sporazuma o suradnji s Centrom za informiranje i savjetovanje o karijeri, Nezavisna udruga mladih organizira prve aktivnosti u suradnji sa spomenutom organizacijom.
Tako će 3. ožujka, u prostorijama Gradske knjižnice Ivana Belostenca Lepoglava (čitaonica, 1. kat) u Domu kulture s početkom u 16 sati, održati radionicu pisanja životopisa i molbi za posao koje će provoditi stručno osoblje iz CISOK-a Varaždin.

OBILJEŽAVANJE DANA BRANITELJA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE (VIDEO) Mimohod branitelja centrom Varaždina, sudjelovali i branitelji s područja grada Lepoglave


Po prvi je puta mimohodom branitelja ulicama grada Varaždina obilježen 22. rujna - Dan oslobođenja Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije. Povorka predvođena zastavama postrojbi te gradova i općina iz kojih dolaze njihovi pripadnici, pa tako i grada Lepoglave, prodefilirala je centrom Varaždina – od starog grada do Kapucinkog trga gdje su se sudionici mimohoda, među kojima i branitelji s područja grada Lepoglave, postrojili i uputili pozdrav Domovini.

FOTO Dašak Meksika u Višnjici


U okviru svoje srednjoeuropske turneje koja obuhvaća gostovanja u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji, folklorna skupina iz Meksika - "Ballet Folklorico Santa Anita", nastupila je u Višnjici oduševivši okupljene gledatelje koji su uživali u jednosatnom glazbeno – plesnom programu obojenom živopisnim bojama meksičkih narodnih nošnji i zvucima meksičke tradicionalne glazbe.

PRIZNANJE ZA LEPOGLAVSKU ČIPKU U ruskoj Vologdi čipka Bare Bačak dobila posebnu nagradu


Iz daleke Vologde u Rusiji, gdje se nalazi najveći muzej čipke u svijetu, stigla je lijepa vijest da je lepoglavska čipka s motivom ptice, koju je izradila čipkarica Bara Bačak, dobila posebnu nagradu u okviru natječaja "Wondrous Lace Bird" Muzeja čipke u Vologdi.