Sri20102021

Posljednje izmjene10:12:11 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije 25. MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE Od 10. do 12. rujna Lepoglava će biti svjetsko središte čipkarstva

25. MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE Od 10. do 12. rujna Lepoglava će biti svjetsko središte čipkarstva


Nakon prošlogodišnjeg virtualnog, ovogodišnji Međunarodni festival čipke u Lepoglavi, riječ je o njegovom 25. jubilarnom izdanju, ponovno se vraća u tradicionalno izdanje. Održavat će se 10 do. 12. rujna i u tom će se periodu u Lepoglavi, točnije u prostorima pavlinskog samostana i Doma kulture, moći razgledati izložbe čipaka iz Lepoglave, Hrvatske i inozemstva (Slovenije, Belgije, Poljske, Austrije, Bugarske, Estonije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Slovačke, Malte i Mađarske) .

"Zadovoljni smo odazivom izlagača iz drugih zemalja. Uz desetak izlagača iz inozemstva, na Festivalu će biti prisutni gotovo svi čipkarski centri iz Hrvatske. Onim izlagačima koji, zbog znanih nam pandemijskih razloga, nisu mogli doći u Lepoglavu, dali smo mogućnost da pošalju svoje čipke koje ćemo također izložiti. Posebno će zanimljiva biti izložba kojom ćemo se osvrnuti na 25 godina Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi. Bit će zanimljivo vrijediti koliko smo kroz te godine napredovali.", poručila je voditeljica ureda Turističke zajednice Grada Lepoglave Ljubica Dubovečak na pres konferenciji kojom je najavljeno održavanje 25. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi. Istaknula je tom prigodom da je ovogodišnji festivalski program nešto reduciraniji te da je naglasak, što je i bit festivala, stavljen na čipku. No, dodala je, da popratnog glazbenog i kulturnog programa neće nedostajati.

Za dio tog programa pobrinut će se i zemlja partner 25. Međunarodnog festivala čipke, a riječ je o Mađarskoj koja će, uz mađarsku čipke, predstaviti dio svoje gastronomske i kulturne tradicije. Tako će se na festivalu moći kušati pravi mađarski gulaš, pratiti nastup folklorne skupine iz Budimpešte i koncert mađarski glazbenika.
Svoju će gastronomiju predstaviti i Lepoglava. Na Festivalu će i službeno započeti postupak zaštite izvornosti Mlinčenog kolača, koji će se također moći kušati, a održat će se i natjecanje u pripremi štrukli.

"Ove godine obilježavamo 25 godina kontinuiranog održavanja Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi. Bit će to prigoda da se osvrnemo na taj period. I ove godine našim prijateljima i gostima želimo, prije svih, predstaviti ljepotu lepoglavske čipke, ali i čipaka iz drugih krajeva Hrvatske i svijeta. Također, želimo potaknuti sva čula na uživanje pa smo pripremili i zanimljiv gastronomski i kulturno-glazbeni program u čemu nam je i pomogla i zemlja partner ovogodišnjeg Festivala – Mađarska. Pozivam sve da do dođu na Festival i, uz pridržavanje epidemioloških mjera, uživaju u svemu što smo pripremili.", poručio je gradonačelnik Marijan Škvarić.

Tijekom trajanja Festivala ulaz na sve izložbe bit će besplatan.

25. Međunarodni festival čipke bit će otvoren 10. rujna, u petak kada će se, s početkom u 20.30 održati tradicionalni vatromet.