Uto20102020

Posljednje izmjene04:45:04 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije FESTIVAL ČIPKE U okviru 23. Međunarodnog festival čipke otvoren filatelistička izložba

FESTIVAL ČIPKE U okviru 23. Međunarodnog festival čipke otvoren filatelistička izložba


- Lepoglava i filatelija vole se javno, a filatelističke su izložbe postale sastavni dio i dodana vrijednost festivala – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave Hrvoje Kovač otvarajući filatelističku izložbu kojom je i ove godine u Lepoglavi popraćeno održavanje Međunarodnog festivala čipke.

Riječ je o izložbi autora Josipa Jelenečkog iz Varaždinskog kluba kolekcionara koji je prigodom otvaranja ove izložbe, na kojoj se mogu vidjeti brojne dopisnice i marke s motivima Lepoglave i Međunarodnog festivala čipke, istaknuo da je Lepoglava zahvaljujući svojoj povijesnoj važnosti, kulturi i baštini čest motiv poštanskih maraka o čemu govori činjenica da je do sada u Hrvatskoj izdano 10 poštanskih maraka s motivima Lepoglave tiskanima u 3.750.000 primjeraka.
- Više od 3.5 milijuna poštanskih maraka u svijet je odaslalo priču o Lepoglavi – poručio je Jelenečki.

Jasminka Končevski, predstavnica Hrvatske pošte ovom je prigodom podsjetila na suradnju Hrvatske pošte s poštom zemlje partnera 23. Međunarodnog festivala čipke. Plod te suradnje bilo je izdavanje poštanski marki s motivom čipke iz Hrvatske i Španjolske. I dok je španjolsko čipkarstvo predstavljala čipka iz Sevilje, hrvatsko je predstavljala lepoglavska čipka.

Predsjednik Varaždinskog kluba kolekcionara Milan Pavleković također je istaknuo činjenicu da je Lepoglava čest motiv poštanskih maraka čime se ne mogu pohvaliti mnoge veće sredine u Hrvatskoj.
Nakon otvorenja izložbe u prostoru budućeg muzeja, koju su recitacijom popratile učenice OŠ Ante Starčevića Lepoglava, a pjesmom sudionice 23. Međunarodnog festivala čipke iz Bosne i Hercegovine, posjetitelji su pozvani da se potpišu na oveći primjerak marke izrađene za ovu prigodu.

I ove je godine prigodom održavanja Međunarodnog festivala čipke izdan prigodan poštanski žig i kuverta.