Čet22102020

Posljednje izmjene04:48:23 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije FESTIVAL ČIPKE Otvoren 23. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi

FESTIVAL ČIPKE Otvoren 23. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi


- Čipka je dio našeg identiteta i neprocjenjiva vrijednost – istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić na svečanosti kojom je u Lepoglavi 13. rujna otvoren 23. Međunarodni festival čipke.

- Čipkarstvo je tradicija koju baštinimo zahvaljujući našim čipkaricama. Tradicija čipkarstva zaslužna je za pozicioniranje Lepoglave ne samo na lokalnoj već i svjetskoj razini. Ovaj festival ne samo da čuva našu tradiciju već je značajan zamašnjak razvoju turizma i gospodarskog segmenta Grada Lepoglave – dodao je gradonačelnik Škvarić podsjetivši brojne goste da je lepoglavsko čipkarstvo prije deset godina dobilo potvrdu svog značaja i vrijednosti uvrštavanjem na UNESCOV-u listu nematerijalne kulturne baštine.

Otvorenju 23. Međunarodnog festivala u Lepoglavi nazočili su brojni gosti i uzvanici među kojima izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar - Kitarović, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop; izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, pomoćnik ministrice kulture Davor Trupković; potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar; saborska zastupnica Božica Makar; državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Juro Martinović; zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin; glavni tajnik u Ministarstvu turizma Ivo Bašić te veleposlanik Kraljevine Španjolske Njegova Ekselencija Alonso Dezcallar de Mazarredo koji je u pozdravnom govoru istaknuo čast i zadovoljstvo što je Kraljevina Španjolska zemlja partner 23. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi.
- Zadovoljstvo nam je što u Lepoglavi imamo prigodu predstaviti španjolsko čipkarstvo koje je, kao čipkarstvo općenito, dio povijesti i kulture koju treba zaštiti i čuvati – rekao je veleposlanik Alonso Dezcallar de Mazarredo.

Da je lepoglavska čipka nešto čime se ponosi Varaždinska županija istaknuo je zamjenik župana Robert Vugrin.
- I ova manifestacija pridonosi tome da se Varaždinska županija može smatrati kulturno-turističkim središtem Hrvatske – naglasio je Vugrin te zahvalio lepoglavskim čipkaricama na čuvanju vrijedne baštine.

- Ovakve manifestacije obogaćuju turističku ponudu nekog prostora odnosno destinacije te pomažu očuvanju kulture i baštine. Da bi manifestacija pridonijela razvoju nekog prostora mora imati, a što Međunarodni festival čipke u Lepoglavi ima, kvalitetu, jedinstvenost, inovativnost, vidljivost i kontinuitet – naglasio je glavni tajnik u Ministarstvu turizma Ivo Bašić.

Izaslanik predsjednika Vlade Davor Trupković kazao je da nakon ostvarenog sna o uvrštavanju lepoglavskog čipkarstva na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine, slijedi ostvarenje sna o izgradnji prostora u kojem će se dostojno predstavljati lepoglavsko čipkarstvo i baština.

Festival je otvorio izaslanik Predsjednice, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop koji je izvijestio da je odlukom predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi dodijeljena povelja Republike Hrvatske za izniman doprinos očuvanju izrade lepoglavske čipke i uspješne međunarodne promocije hrvatske etnografske tradicije.
- To je zahvala svima koji su svojim radom iznjedrili lepoglavsku čipku pod zaštitu UNESCO-a, ali i poticaj za budući rad koji traži puno strpljenja i odricanja što najbolje znaju čipkarice – istaknuo je Jakop te dodao da čipka nije samo ukras nego utjelovljenje prošlosti radišnih i skromnih ljudi ovog kraja.

U glazbenom djelu programa nastupili su Limena glazba Lepoglave te Gabrijela Hrženjak i Nina Čović koja je predstavila glazbenu tradiciju zemlje partnera Festivala.

Festival je otvoren uz počasni pucanj članova kuburaške udruge Prva kubura iz Kamenice te podizanjem festivalske zastave.

23. Međunarodni festival čipke trajat će do 15. rujna uz sudjelovanje izlagača iz 16 država svijeta te 11 čipkarskih središta Hrvatske. Održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović te pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva turizma, Ministarstva poljoprivrede, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, Turističke zajednice Varaždinske županije Grada Lepoglave.