Čet22102020

Posljednje izmjene04:48:23 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije 23. MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE Ovog vikenda Lepoglava postaje čipkarsko središte Europe

23. MEĐUNARODNI FESTIVAL ČIPKE Ovog vikenda Lepoglava postaje čipkarsko središte Europe


Od 13. do 15. rujna u Lepoglavi će se održavati 23. Međunarodni festival čipke. Tema ovogodišnjeg festivala je "Čarobna kraljevska čipka", a zemlja partner Kraljevina Španjolska.

- Zahvaljujući našim čipkaricama već 23. godinu imamo prigodu u Lepoglavi predstaviti našu najveću vrednotu – lepoglavsku čipku zahvaljujući kojoj je ime Lepoglave upisano na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine. Upravo ove godine slavimo 10 godina od uvrštavanja lepoglavske čipke na ovu reprezentativnu listu koja govori o Lepoglavi kao važnom, ne samo lokalnom i nacionalnom, već i svjetskom kulturnom centru – istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić na konferenciji za medije, održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu, na kojoj je najavljen 23. Međunarodni festival čipke.

Sudionici ovogodišnjeg Festivala dolaze iz čak 16 zemalja i 11 hrvatskih čipkarskih centara.
- Ove godine u Lepoglavu dolaze brojni izlagači među kojima po prvi puta i izlagači iz Južne Amerike. S obzirom na broj sudionika, možemo reći da je naš Festival najveći čipkarski festival u Europi – rekao je Dejan Bjelivuk, predsjednik udruge Ekomuzej Lepoglava dodavši da su brojni izlagači po prvi puta u Lepoglavi te će posjetiteljima predstaviti puno toga novog i zanimljivog.

U okviru Festivala bit će održani Dani europske baštine, koji će za cijelu Hrvatsku biti otvoreni upravo u Lepoglavi. Održane će biti brojne radionice te stručna predavanja, tradicionalni sajam tradicijskog rukotvorstva i starih zanata, a sve će biti popraćeno i zabavnim programom te nastupom folklornih skupina iz okolnih i drugih krajeva Hrvatske.
Na Festivalu će se, uz nezaobilazni flamenco i program koji će organizirati Veleposlanstvo Kraljevine Španjolske, predstaviti zemlja partner 23. Međunarodnog festivala čipke.

Organizator Festivala predstavit će se izložbom "Čarobna čipka".
- Na izložbi će biti predstavljene tradicijske čipke iz opusa Danice Bresler, bit će predstavljena povijest čipkarstva u svijetu, predstavit ćemo keramiku s motivima lepoglavske čipke te replike povijesnih kostima s originalnom lepoglavskom čipkom. Posjetitelji ćemo prikazati i haljine od žice s tradicionalnim motivima lepoglavske čipke te ukrase za kosu i nakit s motivima lepoglavske čipke. Po prvi puta moći će se vidjeti i rezultat simbioze lepoglavske čipke i samoborskog kraluša te krinoline s motivima lepoglavske čipke otisnute na bijelom platnu – otkrila je upraviteljica Zadruge lepoglavske čipke Karmen Šoštarić.

Gradonačelnik Marijan Škvarić uputio je poziv svima da od 13. do 15. rujna posjete Lepoglavu i 23. Međunarodni festival čipke koji, istaknuo je, svojim sadržajnim i raznovrsnim programom nudi za svakog po nešto, ali prije svega ljepotu čipki iz raznih krajeva svijeta među kojima i jedinstvene lepoglavske čipke.