Sri12082020

Posljednje izmjene11:11:40 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije MEMORIJALNI TURNIR U Lepoglavi održan 2. Memorijalni sportski turnir za poginule branitelje s područja Grada Lepoglave

MEMORIJALNI TURNIR U Lepoglavi održan 2. Memorijalni sportski turnir za poginule branitelje s područja Grada Lepoglave


Udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava organizirala je protekle nedjelje u Lepoglavi 2. Memorijalni sportski turnir za poginule branitelje s područja Grada Lepoglave. Turnir je u Lepoglavi okupio devet ekipa braniteljskih udruga – Branitelji Hrvatske Lepoglava, Branitelji Hrvatske Bednja, Branitelji Hrvatske ogranak Vrbno, 104 brigada Ivanec, UDVDR Ivanec, UDVDR Maruševec, branitelji Hrvatske Pušća i Tigrovi Varaždin.

U jutarnjim je satima održana misa zadušnica za poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje nakon koje je, kod spomen obilježja u Parku hrvatskih branitelja, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća, odana počast poginulim hrvatskim vitezovima s područja Grada Lepoglave. Počast su poginulim braniteljima, u čiji se spomen turnir održava, odali članovi njihovih obitelji, predstavnici braniteljskih udruga sudionica turnira, Udruge antifašističkih boraca i antifašista, predstavnici ustanova s gradskog područja te ispred Ministarstva obrane i Ministarstva branitelja, državni tajnik u Ministarstvu branitelja Zdravko Jakop, ispred Grada Lepoglave gradonačelnik Marijan Škvarić te ispred policije načelnik Policijske postaje Ivanec Marijo Medenjak.

- Drago mi je da so se okupili u ovolikom broju. Bilo bi bolje da povod našem okupljanju nije memorijal kojim se prisjećamo naših poginulih suboraca s kojima smo zajedno branili Hrvatsku. To zajedništvo pokazujemo i danas na ovakvim događanjima – istaknuo je ispred udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava njen predsjednik Dražen Husnjak prigodom otvorenja turnira.

Sudionicima turnira dobrodošlicu u Lepoglavu poželio je gradonačelnik Marijan Škvarić. Naglasio je pri tom važnost organiziranja ovakvih događanja na kojima se okupljaju branitelji te važnost čuvanja spomena na one koji su u obrani Hrvatske dali najveću žrtvu.

- Ministarstvo obrane i Ministarstvo branitelja izuzetno cijene žrtvu naših branitelja – istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop pozdravivši sve nazočne, posebice članove obitelji poginulih branitelja, ispred ministara Damira Krstičevića i Tome Medveda.
Podsjetio je da je više od 15.000 života ugrađeno u temelje Hrvatske slobode među kojima i životi 12-orice branitelja s područja Grada Lepoglave. Naša je obaveza, istaknuo je Jakop, da se njihova žrtva nikad ne zaboravi.
Jakop je turnir otvorio uz počasni pucanj kuburaša iz Kuburaške udruge Prva kubura iz Višnjice.

Devet ekipa natjecalo se u sedam disciplina – beli, šahu, pikadu, visećoj kuglani, streljaštvu, stolnom tenisu i povlačenju konopa.