Uto02062020

Posljednje izmjene06:28:52 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije FESTIVAL ČIPKE Završeno 22. izdanje Međunarodnog festivala čipke

FESTIVAL ČIPKE Završeno 22. izdanje Međunarodnog festivala čipke


U nedjelju, 16. rujna spuštena je zavjesa na 22. Međunarodni festival čipke u Lepoglavi. U 18 su sati zatvorena su vrata pavlinskog samostana, muzeja i Doma kulture u kojima su tijekom tri dana trajanja Festivala posjetitelji mogli razgledati postavljene izložbe čipaka iz Lepoglave i ostalih čipkarskih centara Hrvatske te Italije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Poljske.

Posljednjeg dana trajanja Festivala održan je tradicionalni mimohod centrom Lepoglave nakon kojeg je u festivalskom šatoru, uz nastupe Tamburaškog orkestara "Biseri" iz Kamenice, Ženskog tamburaškog sastava "Višnjice" iz Višnjice, KUD-a "Lepoglavski pušlek" iz Lepoglave i KUD-a "Klaruši" iz Klenovnika, održan kulturni program "Lepoglavski kušlec" te godišnji koncert Limene glazbe Lepoglava i njenih gostiju, Pihalnog orkestra "Alpes" iz Železnikija.

Program 22. Međunarodnog festivala čipke zaključila je kazališna predstava "Kakva majka, takva kći", a podijeljen je tradicionalni gradonačelnikov gulaš.

- Čipka je naš ponos, vrednota i naša baština koju ljubomorno ne skrivamo već pokazujemo svijetu. Učinili smo to i na 22. Međunarodnom festivalu čipke zahvaljujući kojem je Lepoglava ponovno bila čipkarsko središte, ne samo Hrvatske i Europe već i svijeta. Među brojnim gostima koji su protekla tri dana posjetili Lepoglavu bili su i visoki hrvatski dužnosti, ali i dužnosnici iz drugih zemalja s kojima nas je naša lepoglavska čipka povezala – naglasio je zatvarajući 22. Međunarodni festival čipke, gradonačelnik Grada Lepoglave, Marijan Škvarić.