Čet20062019

Posljednje izmjene09:13:44 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije OBILJEŽEN DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA (FOTO) Žrtva branitelja ne smije biti zaboravljena

OBILJEŽEN DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA (FOTO) Žrtva branitelja ne smije biti zaboravljena


I ove je godine proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja održana kod kapele Majke Božje Snježne u Žarovnici gdje je misno slavlje predvodio varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Tijekom prijepodneva u spomen na poginule hrvatske branitelje položeni su vijenci i upaljene svijeće kod spomen obilježja u Lepoglavi.
- Pamtimo i nezaboravljeno žrtvu naših sugrađana i svih hrvatskih branitelja. Sjećamo ih se redovito na komemoracijama pa tako i na današnjoj povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja kada slavimo Oluju na koju smo izuzetno ponosni – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave Hrvoje Kovač prigodom odavanja počasti poginulim hrvatskim branitelja s područja Grada Lepoglave.

Počast su poginulima, uz zamjenika gradonačelnika Hrvoja Kovača, odali članovi Gradskog vijeća i mjesnih odbora, predstavnici braniteljskih udruga te članovi obitelji poginulih branitelja na čiju je žrtvu, koja se često zaboravlja, podsjetio Kovač.
- Povodom današnjeg dana upućujem čestitke braniteljima koji su podnijeli najveću žrtvu, ali i njihovim obiteljima koje su proživljavale teške trenutke, naročito nakon vijesti o pogibiji svojih najmilijih koji su svojom žrtvom Lepoglavu upisali na stranice hrvatske povijesti – rekao je Kovač.

Predsjednik udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava, Dražen Husnjak istaknuo je kako se ovom prigodom odaje počast ljudima koji su za Hrvatsku dali najviše što se može navodeći imena 12-orice poginulih branitelja s područja Grada Lepoglave – Dragutina Naglaša, Josipa Štefanca, Marka Ledinščaka, Slavka Kosa, Stjepana Križanca, Marijana Matišića, Dragutina Godinića, Stjepana Vusića, Vinka Andrijanića, Tome Jambora, Josipa Kapustića i Vlade Škalca.

U isto je vrijeme krenula 2. Brdska utrka "Kamenica – Kapela Majke Božje Snježne" na čijem se startu našlo 33 trkačica i trkača. Najbržim trkačima trebalo je nešto manje od sat vremena da stignu do cilja kod kapele Majke Božje u Žarovnici. Najbrži u muškoj konkurenciji bio je Damir Hršak (55:19) iz AK Zabok, drugo je mjesto osvojio Alen Čretni (59:50), također član AK Zabok, a treće Franjo Korošic (1:00:27) iz AK Marathon 95. Kod žena slavila je Ivančica Jež (1:09:43), druga je bila Valentina Županić (1:10:59) iz AK Marathon 95, a treća Irena Kos Kukec (1:18:06).

U 11 sati počelo je misno slavlje na koje su branitelji i članovi obitelji poginulih branitelja stigli u defileu. Za dolazak većine hodočasnika do kapele pobrinuli su se članovi DVD-a Kamenice i DVD-a Bedenec koji su kombijima prevozili ljude do kapele budući da je dolazak automobilima bio zabranjen.

Misno je slavlje , u koncelebraciji sa svećenicima iz okolnih župa i Varaždinske biskupije, predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak.
- Moramo se zahvaliti Bogu na našim braniteljima. Vjerujemo da neće nestati svijest o tome što se tada dogodilo u Hrvatskoj. Svijest o tome ne smije se umanjiti i otići u zaborav. Moramo biti zahvalni Bogu na onome što danas imamo. Zahvalnost je kršćanska krepost i ljudska vrlina. Čovjek mora prepoznat dobro i na tome biti zahvalan – istaknuo je, između ostalog, mons. Mrzljak tijekom homilije koju je održao za vrijeme misnog slavlja nakon kojeg je najuspješnijim sudionicima održane utrke uručio pehare i medalje.

Nakon misnog slavlja okupljene je Grad Lepoglava počastio grahom te je proslava nastavljena druženjem okupljenih. Za branitelje i članove obitelji poginulih branitelja organiziran je prigodan domjenak.