Čet20062019

Posljednje izmjene09:13:44 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije DANI SPORTA, ZABAVE I KULTURE (FOTO) Odavanjem počasti hrvatskom branitelju Stjepanu Križancu u Višnjici otvorena manifestacija Dani sporta, zabave i kulture i 23. Memorijalni turnir Stjepan Križanec

DANI SPORTA, ZABAVE I KULTURE (FOTO) Odavanjem počasti hrvatskom branitelju Stjepanu Križancu u Višnjici otvorena manifestacija Dani sporta, zabave i kulture i 23. Memorijalni turnir Stjepan Križanec


U Višnjici je otvorena trodnevna manifestacija Dani sporta, zabave i kulture. Započela je odavanjem počasti poginulom hrvatskom branitelju Stjepanu Križancu u čiji će se spomen, u okviru manifestacije, odigrati 23. Memorijalni malonogometni turnir Stjepan Križanec.

Manifestacija i turnir održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović koja je u poruci organizatorima istaknula da joj je drago što se navedenom manifestacijom promiču sportske i domoljubne vrijednosti te istovremeno podsjeća na presudne trenutke Domovinskog rata kao i na žrtvu iznimnih i hrabrih ljudi.

Turnir i manifestaciju je otvorio predsjedničin izaslanik, državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop. Podsjetio je da je riječ o najstarijem ovakvom turniru u Varaždinskoj županiji.
- 6741 mladića u dobi do 30 godina, u dobi kao i naš Štefek, poginulo je u Domovinskom ratu. Ubili su ih oni koji su provodili velikosrpsku politiku. Na nama je da se sjećamo tih ljudi koji su dali najviše što su mogli dati u obrani Hrvatske – svoj život. A dali su ga u naponu snage. Svi se možemo sjetiti Štefeka i njegove mladosti i vihravosti, njega punog života. Ove dane koristimo i da bi proslavili veličanstvenu operaciju Oluja u kojoj je sudjelovao i Štefek. Oluja nije bila samo pobjeda već i operacija s kojom je došao mir na prostoru Hrvatske i šire – istaknuo je Jakop pozdravivši nazočne u ime predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović te ministra obrane, Damira Krstičevića i ministra branitelja, Tome Medveda.

- Gradsko vijeće će i ubuduće podupirati ovakve manifestacije koje imaju tradiciju i dobar program kao što je to slučaj s ovom manifestacijom na koju sam kao Višnjičarec ponosan. No, u ovom se trenutku moramo prisjetiti naših branitelja, živih i onih kojih više nema, a među njima i našeg Štefeka. Nikad ih ne smijemo zaboraviti – istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave, Robert Dukarić čestitavši svima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Čestitke je svima u ime Grada Lepoglave, pokrovitelja manifestacije, uputio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač istaknuvši da je prije svega riječ o komemorativnom trenutku.
- Ovih 23 godina pokazuju da Višnjica zna i pamti. Zbog Višnjičaraca se ova manifestacija održava jer ste vi ti koji pamtite, znate i prepoznajete žrtvu svojih sugrađana. Sastavni dio manifestacije je i ovaj emotivni trenutak kada se sa Štefekovom obitelji prisjećamo njegove žrtve – istaknuo je Kovač zahvalivši se pritom svima koji su i ove godine volonterski organizirali manifestaciju.

Nakon svečanog otvorenja počast je Stjepanu Križancu odana kod spomen obilježja na groblju u Višnjici. U nazočnosti članova njegove obitelji položeni su vijenci predsjednice Republike Hrvatske, Grada Lepoglave i organizatora manifestacije - Udruge za sport i rekreaciju Višnjica. Počast su kod spomen obilježja odali i predstavnici braniteljskih udruga s područja gradova Lepoglave, Ivanca i Varaždina te predstavnici višnjičkih udruga. Počast su počasnim pucnjem odali i članovi Kuburaške udruge Prva kubura iz Višnjice.
Uoči otvorenja, koje su pjesmom popratile mlade višnjičke tamburašice, u višnjičkoj je župnoj crkvi služena misa zadušnica za Stjepana Križanca.