Sri12082020

Posljednje izmjene11:11:40 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije MEMORIJALNI TURNIR ZA POGINULE BRANITELJE (FOTO) Sjećanje na 12 poginulih branitelja s područja Grada Lepoglave

MEMORIJALNI TURNIR ZA POGINULE BRANITELJE (FOTO) Sjećanje na 12 poginulih branitelja s područja Grada Lepoglave


U spomen na 12 poginulih branitelja s područja Grada Lepoglave udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava organizirala je 1. Memorijalni sportski turnir za poginule branitelje s područja Grada Lepoglave.

Turnir je održan 24. lipnja u gradskom parku u Lepoglavi uz sudjelovanje ekipa iz sedam braniteljskih udruga koje su se natjecale u nekoliko disciplina – visećoj kuglani, streljaštvu, stolnom tenisu, pikadu, kartanju i šahu.

Uoči sportskih natjecanja u župnoj crkvi u Lepoglavi služena je misa zadušnica za poginule, nestale i zatočene hrvatske branitelje, nakon koje je poginulim hrvatskim vitezovima počast odana kod spomen križa na gradskom groblju u Lepoglavi. Počast im je odana i prigodom obilježavanja Dana državnosti. Vijence su položili i svijeće upalili izaslanik ministra obrane -državni tajnik u ministarstvu obrane Zdravko Jakop, izaslanik ministra branitelja – general Željko Dvekar, gradonačelnik Marijan Škvarić i njegov zamjenik Hrvoje Kovač, članovi Gradskog vijeća Grada Lepoglave i predstavnici mjesnih odbora, članovi obitelji poginulih branitelja te predstavnici brojnih braniteljskih udruga.

Prigodom otvaranja 1. Memorijalnog sportskog turnira za poginule branitelje s područja Grada Lepoglave sve je nazočne ispred organizatora pozdravio predsjednik udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava Dražen Husnjak.
- Željeli smo da, kao što smo zajedno bili 91. godine, zajedno odamo počast našim poginulim braniteljima te da se ponovno vidimo, družimo i razgovaramo – rekao je Husnjak pozvavši sve da nikad ne zaboravimo naše poginule vitezove.

- Snaga i odlučnost kojima ste krenuli braniti domovinu potrebne su nam i sada kad gradimo i razvijamo našu Hrvatsku. Znamo da u vama još uvijek ima te snage i odlučnosti te da ćete nam pomoći u ostvarenju zajedničkog cilja – uspješne Hrvatske – istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuvši žrtvu branitelja koji su svoje živote utkali u temelje Hrvatske.

Izaslanik ministra branitelja, brigadni general Željko Dvekar izrazio je u ime Ministarstva branitelja zahvalnost i podršku ovakvim događanjima kojima se čuva i promiče istina u Domovinskom ratu.
- Ovi susreti vrijedan su primjer zajedništva i čuvanja spomena na naše vitezove. Podsjećaju nas na povijesni značaj naših branitelja i vrijednosti Domovinskog rata – rekao je Dvekar.

Turnir je otvorio državni tajnik u Ministarstvu obrane brigadni general Zdravko Jakop.
- Odajemo počast ljudima koji su dali najviše što se može dati – svoje živote – istaknuo je Jakop dodavši da se moramo prisjetiti i onih koji su nam nanijeli zlo, ne kako bi ih mrzili već da si više ne smijemo dozvoliti da nam se to ponovi.
- Živi branitelji imaju još uvijek što dati ovoj državi. Potičem vas da nađemo još malo energije u sebi i da je uložimo u dobrobit naše domovine – rekao je Jakop otvarajući turnir. Otvorio ga je uz riječi da je Domovinski rat temelj hrvatske države, a hrvatski branitelji kamen temeljac.

Početak turnira počasnim s pucnjem označili Članovi Prve kubure iz Višnjice.

Ukupni pobjednik 1. Memorijalnog sportskog turnira za poginule branitelje s područja Grada Lepoglave je 2. mehanizirana bojna "Pume", drugo je mjesto osvojila udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava, a treće Udruga branitelja iz Bednje.
Nastupile su i ekipe Udruge ratnih veterana Domovinskog rata "Crne mambe", UDVDR ogranaka Ivanec i Maruševec te Udruge pripadnika 104. brigade ZNG HV.