Čet20062019

Posljednje izmjene09:13:44 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije FESTIVAL ČIPKE Na presici najavljen 21. međunarodni festival čipke

FESTIVAL ČIPKE Na presici najavljen 21. međunarodni festival čipke


Od 21. do 24. rujna u Lepoglavi će se održavati 21. međunarodni festival čipke koji su, na konferenciji za medije održanoj u jedinstvenom ambijentu pavlinskog samostana u kojem će se za vrijeme trajanja festivala moći razgledati izložbe čipaka iz raznih čipkarskih centara Hrvatske i Europe, najavili gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić, direktorica ureda Turističke zajednice grada Lepoglave Ljubica Dubovečak te ravnateljica OŠ Ivana Rangera iz Kamenica i članica Organizacijskog odbora Mirjana Posavec.

- Naš festival je centralna manifestacija koja predstavlja čipkarsku baštinu i kulturu, ne samo Lepoglave, Varaždinske županije i Hrvatske. Na festivalu će se, na jednom mjestu, predstaviti hrvatsko te čipkarstvo devet zemalja Europske unije i to kroz svoje škole i čipkarsku tradiciju – istaknuo je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić ističući nacionalnu razinu i značenje Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi.

Tema ovogodišnjeg festivala je "Baština europskih čipkarskih škola". Tu će baštinu i tradiciju predstaviti škole i institucije iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Estonije, Mađarske, Italije, Poljske, Slovenije i po prvi puta Bugarske. Zemlja partner je Savezna Republika Njemačka čije će čipkarstvo predstaviti dvije ugledne čipkarske institucije.

- Sa zemljom partner imat ćemo jedan zanimljiv program, bit će to modno događanje na kojem će biti prezentiran nakit iz čipkarske škole Kulturnog centra iz Schneeberga što će biti interesantno vidjeti, posebice ženskom dijelu posjetitelj. Također, počastit će nas svojim tradicijskim jelima – otkrila je direktorica ureda TZ grada najavivši i druga događanja na festivalu.

- U stručnom dijelu festivalskog programa gostima ćemo predstaviti na koji način čuvamo našu baštinu. No, uz stručni dio bit će i zabavnih sadržaja i prezentacija. Imat ćemo predstavu HNK-a "Bogi Ivač z nova", glazbeni zabavni program na terasi restorana Ivančica, u okviru Baroknih večeri u crkvi će nastupiti Trio d'o ro, a predstavit će se i kulturno umjetnička društva iz Hrvatske i Slovenije te limene glazbe iz Železnikija i Lepoglave. Limena glazba Lepoglave ujedno održati i godišnji koncert – istaknula je Dubovečak najavivši i održavanje 8. sajma tradicijskog rukotvorstva i starih zanata te nešto drugačije predstavljanje lepoglavskog čipkarstva.
- Pokušat ćemo lepoglavsku čipku predstaviti na jedan drugačiji način, ne kao do sada. Bit će predstavljeno 40 novonapravljenih čipaka iz kataloga lepoglavskih čipaka. Izvući ćemo informacije s kojima do sada mnogi nisu bili u prilici upoznati se pa kad će se obići cijela ta izložba dobit će se kompletna slika o lepoglavskom čipkarstvu – rekla je direktorica turističkog ureda Ljubica Dubovečak, ne želeći otkriti detalje predstavljanja lepoglavske čipke.

O stručnom dijelu programa nešto je više rekla Mirjana Posavec najavivši, uz održavanje stručnih predavanja, održavanje radionica na kojima će polaznici učiti kako se izrađuju tradicijski predmeti lepoglavskog kraja – od lepoglavske čipke do korpica i logožara. Već sada, istaknula je Posavec, za sudjelovanje na radionicama prijavljeno je više od 30 učitelja s područja Varaždinske županije.
Također, tijekom festivala posjetiteljima festivala predstavit će se i školske zadruge s gradskog područja inače čuvarice baštine i tradicije.

Gradonačelnik Marijan Škvarić uputio je poziv svima da od 21. do 24. rujna posjete Lepoglavu i upoznaju se s lepoglavskom, hrvatskom i europskom čipkarskom tradicijom.
- Vjerujem da će svi naši dragi gosti i prijatelji, koje pozivam da nam se pridruže na festivalu, imati puno toga lijepoga za vidjeti, lijepog za čuti, a i dobroga za okusiti – poručio je gradonačelnik Škvarić.

A tradiciju izrade lepoglavske čipke, koja se upravo kroz vrtić i škole prenosi na mlađe generacije na presici je predstavila mala čipkarica iz Dječjeg vrtića Lepoglava, Klara Belčić koja je neumorno za vrijeme trajanja konferencije "redila" lepoglavsku čipku.