Sub06062020

Posljednje izmjene02:35:09 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije ČIPKARSKI FESTIVAL Festival najavljen na Jelačić placu

ČIPKARSKI FESTIVAL Festival najavljen na Jelačić placu


Želeći i u Zagrebu predstaviti ljepotu, bogatstvo i raskoš lepoglavske čipke te najaviti skorašnji – 18. međunarodni festival lepoglavske čipke, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, u subotu je upriličena promocija ovog festivala koji se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. Ive Josipovića.

Ponuda s kojom se predstavila Lepoglava privukla je pozornost brojnih Zagrepčanki i Zagrepčana, ali i mnogih turista, posebno onih iz Japana, koji su s velikim zanimanjem razgledali štandove na kojima su bili ponuđeni i proizvodi lepoglavskih obrtnika, udruga i poljoprivrednih gospodarstava, od tradicijskih uporabnih predmeta, ukusnih domaćih slastica i voćnih rakija, do poludragog kamena - ahata.
No, najviše su pozornosti prolaznika ipak privukle lepoglavske čipkarice koje su demonstrirale umijeće izrade lepoglavske čipke, koja se od 2009. godine nalazi na UNESCO-voj listi svjetske nematerijalne kulturne baštine.

- Ponosan sam na naše ljude koji, baveći se tradicionalnim obrtima, čuvaju bogatu tradiciju našeg kraja, a ujedno upotpunjuju i obogaćuju kulturnu i turističku ponudu Lepoglave – naglasio je Robert Maček, predsjednik Gradskog vijeća Lepoglave.

Na prezentaciji u Zagrebu posebno je predstavljen i program ovogodišnjeg Međunarodnog festivala čipke, na kojem će u Lepoglavi, od 18. do 21. rujna, biti predstavljene čipke iz čak 13 zemalja svijeta. Zemlja – partner ovogodišnjeg festivala čipke u Lepoglavi bit će Bosna i Hercegovina.