Sub06062020

Posljednje izmjene02:35:09 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije SJEĆANJE U Višnjici odana počast hrvatskom vitezu Stjepanu Križancu

SJEĆANJE U Višnjici odana počast hrvatskom vitezu Stjepanu Križancu


Mještani Višnjice i posjetitelji manifestacije Dani, sporta, zabave i kulture, prisjetili su se u Višnjici Stjepana Križanca, hrvatskog viteza koji kao pripadnik 7. gardijske brigade poginuo u danima nakon oslobođenja Knina u vojno-redarstvenoj akciji Oluja.

Već 19 godinu za redom u Višnjici se u organizaciji Udruge za sport i rekreaciju "Sport za sve Višnjica" održao memorijalni malonogometni turnir u Stjepanovu spomen. Po tradiciji, turnir, ujedno i trodnevna manifestacija Dani sporta, zabave i kulture, otvoren je u nazočnosti obitelji Stjepana Križanca, hrvatskih branitelja iz Udruge 7. gardijske brigade Puma i Udruge branitelji Hrvatske Podružnice Lepoglava, predstavnika grada Lepoglave, višnjičkih udruga i mještana Višnjice.

Na samom početku, okupljene je pozdravio predsjednik Udruge za sport i rekreaciju "Sport za sve Višnjica" Mario Galinec zahvalivši se Gradu Lepoglavi na pokroviteljstvu.

Na žrtvu Stjepana Križanca podsjetio je njegov susjed i ratni zapovjednik brigadni general Zdravko Jakop.
- Žrtvujući sebe pomagao je drugima, a u trenutku kad mu je pomoć bila najpotrebnija nije mu je imao tko pružiti. Zato smo mi danas ovdje da budemo uz njega – rekao je brigadni general Zdravko Jakop koji je s ponosom istaknuo kako je ovaj turnir na Višnjici jedan od najdugovječnijih ovakvih turnira.

Ispred Grada Lepoglave okupljene su pozdravili predsjednik Gradskog vijeća Robert Maček te zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač, koji je ujedno i otvorio 19. memorijalni malonogometni turnir "Stjepan Križanec" i manifestaciju Dani sporta, zabave i kulture.

Nakon otvorenja, prema posljednjem počivalištu Stjepana Križanca i spomen obilježju na višnjičkom groblju uputila se kolona koju su predvodili višnjički kuburaši i vatrogasci.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na Stjepanovu grobu, vijence je položen i kod spomen obilježja u neposrednoj blizini. Tom su prilikom zasvirali mladi višnjički tamburaši dok su kuburaši počasnim plotunom odali počast svom sumještanu palom u obrani Domovine.