Pet29052020

Posljednje izmjene03:54:06 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije Video: Velika prezentacija na Jelačić-placu

Video: Velika prezentacija na Jelačić-placu

cipka-zg

Nešto manje od dva tjedna prije početka 13. međunarodnog festivala čipke, koji će se od 17. do 20. rujna održati u Lepoglavi, festival i turistički potencijali Lepoglave predstavljeni su u Zagrebu. Na Jelačić placu, uz program festivala i lepoglavsku čipku, predstavljena je tradicija te eno i gastronomske jedinstvenosti lepoglavskog kraja.

Zagrepčanima i njihovima gostima predstavili su ih Turističko društvo Grada Lepoglave, organiziator posjete Zagrebu i predstavljanja festivala, zatim Zadruga lepoglavske čipke, Čipkarsko društvo «Danica Brösler», Udruga Lepoglavski ahat, učeničke zadruge «Stezica» iz OŠ Ante Starčevića iz Lepoglave, «Višnja» iz OŠ Izidora Poljaka iz Višnjice te «Korpica» iz kameničke OŠ «Ivana Rngera», zatim Udruga Fijolica, Poljoprivredna zadruga «Neven», Licitarski obrt «Slavica», Ugostiteljsko seljačko gospodarstvo Držaić, Forum žena Grada Lepoglave, Udruga vinogradara i voćara «Klopotec», umjetnik Dragutin Jamnić te kuburaši iz kuburaških udruga «Prva kubura « iz Višnjice i «Glasna kubura» iz Kamenice.

Za glazbeni dio programa predstavljanja čipkarskog festivala pobrinula se Limena glazba Lepoglave i glazbeni sastav "Lepoglavski kaj" čiji su nastupi na središnjem zagrebačkom trgu bili praćeni pljeskom i plesom zainteresiranih prolaznika. Sudeći prema interesu koji su prolaznici, među kojima je bio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, pokazali za sve predstavljeno, za očekivati je da će veliki broj njih za trajanja festivala, posjetiti Lepoglavu. Mnogima će, uz raznovrsni program festivala koji će ove godine biti tematski biti vezan za čipku na sakralnom tekstilu, razlog da godine dođu u Lepoglavu biti i pozitivni dojmovi iz ranijih posjeta čipkarskom festivalu.

A da sve one koji će od 17. do 20. rujna posjetiti 13. međunarodni festival čipke u Lepoglavi očekuje zaista mnogo, od velikog broja čipkarskih izložaba i stručnih skupova do Sajama turizma, enogastronomije i proizvoda starih zanata, garancija je i priprema festivala od strane Turističko društva Grada Lepoglave, koje ove godine ništa nije prepustilo slučaju te potpora koju festivalu pruža sam Grad Lepoglava i njen gradonačelnik Marijan Škvarić koji je također u Zagrebu pozvao zagrepčane da posjete Lepoglavu.

Fotografije: Dražen Hočurščak