Pet29052020

Posljednje izmjene03:54:06 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije Batek - simbol blagostanja

Batek - simbol blagostanja

pres-fest-n

U Županijskoj palači u Varaždinu jučer je 11. rujna održana konferencija za novinare povodom održavanja 13. međunarodnog festivala čipke. Prisutnim novinarima ovom se prigodom obratio dožupan Varaždinske županije Milan Pavleković, istaknuvši potrebu što skorašnjeg dovršenja projekta zaštite izvornosti Lepoglavske čipke koji je pokrenut s ciljem zaštite njene izvornosti, a gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić pozvao je sve prisutne na čipkarski festival, osvrnuvši se na zanimljiv simbol lepoglavskog čipkarstva – batek za ređenje čipke.

Naime, batek je u Lepoglavi simbol blagostanja i novorođenom se ženskom djetetu nekad stavljao pod jastuk, jer je u siromašnom kraju u Lepoglavi, uz škrtu poljoprivredu i slabo razvijenu industriju, rađenje čipke bio jedini izvor kakvih-takvih novčanih prihoda, kojim su se mogla školovati djeca ili kupiti neke vrijednosti za kuću.

Osnovna tema ovogodišnjeg 13. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, koji će se održati od 17. do 20. Rujna, je „čipka na crkvenom tekstilu“, a za tu je svrhu, prema riječima Karmen Šoštarić, direktorice Zadruge Lepoglavske čipke, tri mjeseca jedanaest čipkarica izrađivalo oltarnike prema starima nacrtima Danice Bressler koji datiraju između 1935. i 1941. godine, preuzetima iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin.

Izradile su motive vitica grožđa, klasja, kaleža te stiliziranih ljiljana i križića, a trenutno se sva čipka nalazi kod restauratora, gdje se šiva na tekstil. Ove i druge čipke  bit će izložene u Gostinjcu, u Dvorani kardinala Alojzija Stepinca i vjeronaučnoj dvorani u okviru izložbe pod nazivom Čipka na crkvenom tekstilu, a uz njih i drugi odabrani primjerci platnenog tekstila – albe, rokete, oltarnici, pale, misnice, štole i slično ukršeni čipkom rzličitih tehnika iz Hrvatske te zemalja gostiju Festivala – Francuske, Mađarske, Belgije. Izložba će se moći  razgledati svakodnevno od 9.00 do 21.00 sat.

Uz izložbu na temu Čipka na crkvenom tekstilu, prema riječima direktora Festivala Mirka Varovića, posjetitelji će moći razgledati i druge izložbe na temu čipke i čipkarstva, a moći će kao i svake godine uživati u bogatoj ponudi zabavnih sadržaja i gastronomske ponude, a ove će se godine u okviru 7. Sajma enogastronomije, turizma i proizvoda starih zanta predstaviti i više od 70 zainteresiranih izlagača iz Sjeverozapadne hrvatske. Novost ovogodišnjeg čipkarskog festivala je i održavanje 1. Međunarodne izložbe minerala.

Sve dodatne informacije o 13. Međunarodnom festivalu čipke zainteresirani mogu saznati na www.lepoglava-info.hr