Pet22012021

Posljednje izmjene09:58:40 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Manifestacije Svečano otvoren čipkarski festival

Svečano otvoren čipkarski festival

otvorenje-festivala-n

Pjesmom mlade sopranistice Barbare Otman, jučer je započelo svečano otvorenje 13. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, koji će trajati do nedjelje, 20. rujna. Pored brojnih uzvanika, gosta i sudionika festivala, na centralnoj svečanosti mogu se istaknuti župan Varaždinske županije, Predrag Štromar koji je ujedno obnašao funkciju izaslanika predsjednika Republike Hrvatske i izaslanik biskupa varaždinske biskupije generalni vikar mnsg. Ivan Godina.

Ove godine ugostili smo veleposlanike Japana, Slovačke i Mađarske, državne tajnike i načelnike Ministarstva kulture i Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, saborske zastupnike Zlatka Koračevića, Marija Habeka i Šime Lučina, zamjenike župana varaždinske županije Blanku Glavica Ječmenica i Milana Pavlekovića, gradonačelnike i načelnike susjednih gradova i općina te Vesnu Pusić, saborsku zastupnicu i predsjednicu nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Gradonačelnik Marijan Škvarić je tom prigodom pozdravio sve čipkarice iz hrvatskih čipkarskih centara: Hvara, Paga, Svete Marije, Splita i naravno Lepoglave, pa tako i strane izlagače iz europskih zemalja koji ove godine dolaze iz Francuske, Mađarske, Njemačke, Slovenije, Estonije i Belgije. Sama ceremonija odvijala se oko pavlinske spomeničke jezgre s obzirom da je tema ovogodišnjeg festivala "Čipka na crkvenom ruhu" jer čipka ima posebno mjesto u uređenju crkava kroz povijest. Ove godine moći će se uživati u proširenom programu koji uključuje razna inozemna i domaća predavanja, čipkarske i dječje radionice, sajam turizma, enogastronomije i proizvoda starih zanata te svakodnevne izložbe čipaka iz Europe i Hrvatske.

Tako nam je jednu drugačiju sliku poimanja čipke prikazala belgijska čipkarica koja festival redovito posjećuje zadnjih 4 godine i izlaže razne vrste čipaka iz Belgije. Sa čipkom se bavim oko 20-tak godina i učile su nas starije žene kao što je i slučaj kod vas. U Belgiji postoji više vrsta čipaka, koje su svjetski poznate i moram naglasiti da se kod nas izrađuje čipka iz hobija te da se ne može zarađivati na tome iako postoje trgovine specijalizirane za prodaju čipke. - objasnila je Lydia Thiels Mertens, članica organizacije "Kant in Vlaaderen vzw" koja se bavi usklađivanjem i stimuliranjem svih vrsta inicijativa vezanih uz čipku te okuplja akademije, škole, centre i pojedince koje povezuje čipka. Tijekom Festivala izložit će roketu, stole i tjelesnike izrađene u tipičnim tehnikama sa područje Belgije iz razdoblje od 18. do 20. stoljeća.

Katica Kaštelan iz Čipkarske sekcije Slovenskog kulturnog društva Triglav iz Splita koje djeluje od 1996. godine, pokazala nam je kako čipka može imati široku uporabnu vrijednost, a ne samo kao ukras na zidu. Ovo nam je 5 puta da smo na festivalu, mi ne prodajemo čipke na licu mjesta jer se sve radi po narudžbi. Idrijska čipka je više uporabna čipka, osim onih ukrasnih orijentirani smo na izradu suknjica, košuljica, rukavica, zavjesa, stolnjaka, tijare, tange i ostalo. Imamo širok izbor vjenčanog materijala koji se lako može održavati. Razlika između naše i vaše čipke jest u tome što se idrijska čipka izrađuje čvršće i tako je podložna iskuhavanju, pranju i peglanju. Naši počeci Idrijske čipke u Splitu datiraju od 1996. godine kad su žene htjele obnoviti neku tradiciju i međusobno se raspitivale što koja zna. Tako je postojala jedna starija Idričanka u Splitu koja je izučavala čipku u Idriji pa je sekcija dobila pomoć od idrijske škole u obliku nacrta, batića i ostalih materijala. - odgovorila nam je Katrica na pitanje kako je Idrijska čipka iz Slovenije došla u Split. Na izložbi će predstaviti prikaze dviju crkava: katedrale sv. Dujma u Splitu, crkve sv. Karmele u Zagvozdu i oltarnik.

Nakon podizanja festivalske zastave, direktor Festivala Mirko Varović, simbolično je tim činom otvorio sve izložbe koje su posjetitelji svečanosti obišli, a kraj ceremonije zaključio je spektakularan vatromet ispred Crkve Blažene Djevice Marije.

Fotografije: Božidar Breški