Sub19092020

Posljednje izmjene04:07:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Izložbe RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA IVANA BELAČA (FOTO) 50 godina likovnog stvaralaštva

RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA IVANA BELAČA (FOTO) 50 godina likovnog stvaralaštva


U pavlinskom samostanu u Lepoglavi u petak, 12. travnja otvorena je retrospektivna izložba samostalnog likovnog umjetnika Ivana Belača iz Bedenca.

Izložba kojom Belač obilježava pola stoljeća likovnog stvaralaštva predstavlja 70-ak likovnih autorskih djela – slika koje su naslikane u više slikarskih tehnika tematski podijeljenih na ruralne krajobraze i cvijeće te skulptura koje tematski obuhvaćaju portrete, animalističke teme i sakralne kipove.

- Drago mi je da je u ovom prostoru u kojem su stvarali vrsni ljudi od kista i pera, čija su djela i danas poznata, postavljena ova vrijedna izložba – istaknuo je mons. Andrija Kišiček ispred organizatora izložbe – Župnog ureda Lepoglava.

Brojnim okupljenim prijateljima, znancima i štovateljima likovnog stvaralaštva Ivana Belača obratio se i recenzent izložbe, dr. sc. Eduard Kušen rekavši da je ova retrospektivna izložba veliki trenutak za autora koji sudu javnosti izlaže svoj pola stoljeća dug umjetnički rad i opus.

Obraćajući se okupljenima, Ivan Belač zahvalio je svima koji su pomogli da se izložba postavi. Prisjetio se godina koje je proveo radeći u Kaznionici u Lepoglavi i trenutaka provedenih sa zatvorenima zbog neslaganja s tadašnjim režimom. Ti su trenuci ostavili traga na njegovo likovno stvaralaštvo što vidljivo i na ovoj izložbi.

Izložbu je ispred Grad Lepoglave, pokrovitelja izložbe, otvorio lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuvši pri tom da je počašćen time što je autor svoju retrospektivnu izložbu kojom obilježava 50 godina stvaralaštva odlučio postaviti upravo u Lepoglavi.

U glazbenom djelu programa otvaranja izložbe nastupio je Ženski vokalni sastav Kaliope čiji je repertoar, istaknula je voditeljica programa Draženka Stančić, u suglasju s likovnim opusom Ivana Belača. Uz glazbeni dio, program otvaranja izložbe imao je literarni trenutak u kojem je autorova prijateljica Ana Vresk pročitala pjesmu "Ni med cvetjem ni pravice".
Povodom otvorenja izložbe izdana je i prigodna omotnica i poštanski žig o čemu je na otvorenju govorio Josip Jelenečki, dopredsjednik Varaždinskog kluba kolekcionara.