Pet05062020

Posljednje izmjene02:35:09 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Izložbe IZLOŽBA (FOTO) U pavlinskom samostanu otvorena izložba "Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije"

IZLOŽBA (FOTO) U pavlinskom samostanu otvorena izložba "Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije"


5. srpnja 1997. godine Papa Ivan Pavao II ustanovio je Varaždinsku biskupiju. Dva desetljeća njenog postojanja obilježeno je izložbom koja podsjeća ljude ovog kraja da su puna dva desetljeća dio jedne mjesne crkve zvane Varaždinska biskupija.
Nakon Varaždina, Čakovca i Koprivnice, izložba je stigla u Lepoglavu. Postavljena je u prostoru pavlinskog samostana, a na prigodnoj ju je svečanosti, pred mnoštvom okupljenih uzvanika, otvorio Varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak.

Drago mi je da je izložba postavljena u pavlinskom samostanu koji govori kako crkva živi vjekovima. U odnosu na to, ovih 20 godina mali je vremenski period, ali i to je jedno značajno vrijeme. Crkva ostavlja svoje tragove. Nadam se da će se nakon nas također moći pronaći tragovi dobrote koji često nisu vidljivi odmah, ali dobro se samo po sebi vidi. I jedna mlada biskupija ostavlja tragove, ne samo crkvene već i na društvenom, kulturnom i drugom području – istaknuo je biskup Mrzljak dodavši da crkva nisu samo svećenici i kler već i laici.

Zadovoljstvo postavljenjem izložbe u prostoru pavlinskog samostana izrazio je domaći župnik monsinjor Andrija Kišiček izrazivši želju za nastavkom započetih radova na obnovi samostana koji je idealan prostor za ovakva događanja.

Da ovaj prostor zaslužuje obnovu i životnost poručio je ovom prigodom i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.
- U prostoru smo koji je ostavio veliki trag ne samo na lepoglavsku već i na hrvatsko društvo i kulturu. Lepoglava se ponosi ostavištinom pavlina koja ju je svrstala uz bok puno većih sredina i stavila je na kartu kulturno-povijesnih središta – poručio je gradonačelnik Škvarić.

S izložbom je, ispred Organizacijskog odbora, govorila Irena Gotal, voditeljica Biskupijske knjižnice Varaždin.
- Ovom izložbom željeli smo zaokružiti 20. godina rada i djelovanja Varaždinske biskupije te predstaviti sve čimbenike koji svojim radom i zalaganjem ostvaruju poslanje povjereno im od Boga – istaknula je Gotal.

Povijest biskupije prikazana je fotografijama i tekstovima na izloženim panoima. Izloženi su i originalni dokumenti o ustanovljenu biskupije i imenovanju njezinog biskupa. Također, izložen je i izbor blaga u posjedu Biskupije – stare knjige te liturgijsko suđe i ruha. Na izložbi je predstavljen lik i djelo prvog biskupa Varaždinske biskupije mons. Marka Culeja. Posjetitelji mogu vidjeti i multimedijalni prikaz Biskupije podijeljene na tri arhiđakonata, 12 dekanata i 105 župa.

U glazbenom dijelu programa otvorenja izložbe nastupili su mladi polaznici Glazbene škole Varaždin - Andreja Kundija i Petar Poljak.

Inače, riječ je o izložbi osmišljenoj, pripremljenoj i postavljenoj uz prošlogodišnje obilježavanja 20. obljetnice Varaždinske biskupije. Organizator izložbe je Varaždinska biskupija, a ovom su prigodom njeni domaćini Župa Lepoglava i Grad Lepoglava.

Izložba se u Lepoglavi može pogledati do 20. kolovoza 2018. godine.