Sub15082020

Posljednje izmjene11:11:40 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Izložbe OTVORENA IZLOŽBA SLIKA ANTUNA MOŽARA Stari kaputi koji bude uspomene

OTVORENA IZLOŽBA SLIKA ANTUNA MOŽARA Stari kaputi koji bude uspomene


Povodom 50 godina likovnog stvaralaštva Antuna Možara Gradska knjižnica Ivana Belostenca priredila je izložbu slika "Stari kaputi" ovog lepoglavskog likovnog umjetnika. U čitaonici Gradske knjižnice izloženo je 40-ak likovnih radova nacrtanih tušem na kojima dominiraju motivi kaputa obješenih na vješalice.

Kao što je ravnateljica Gradske knjižnice, Karmela Geček istaknula, izložba je prigoda družiti se s likovnim stvaralaštvom Antuna Možara koji izloženim slikama predstavlja djelić onog što nosi u svojoj duši.

Iako na slikama prevladava jedan motiv svaka slika nudi drugačiji pogled na stare kapute budeći uspomene na ljude koji su ih nosili.

Obješeni kaputi motiv su koji je autor počeo slikati za vrijeme boravka u bolnici krateći bolničke dane, a koji mu je bio i inspiracija i nakon izlaska iz bolnice i nastavka stvaralaštva.
Kao što je sam autor istaknuo, govoreći o svojem umjetničkom radu, stvarati je počeo 68 godine prošlog stoljeća kada se zaposlio u Mariboru u tvornici automobila pa je, nakon naukovanja, imao više slobodnog vremena posvetiti se onome što ga je privlačilo. Tamo se upoznao s likovnim umjetnicima, ocem i sinom Polanjkom koji su ostavili veliki trag u njegovom stvaralaštvu.
- Kao što je za Generalića bio Krsto Hegedušić tako su za mene bili otac i sin Polanjko. Obojica su se zvali Jože – otkrio je Antun Možar.

Svoja je djela Antun Možar, koji se nakon nekoliko godina rada u Mariboru, vratio u Lepoglavu gdje i danas stvara. Prvi je puta izlagao početkom 70-ih godina prošlog stoljeća od kada se svojim radovima počinje predstavljati publici na samostalnim i skupnim izložbama, često na izložbama koje je priređivalo Likovno udruženje Varaždin čiji je Možar član.

- Antun Možar je dokaz koliko mi zapravo ne poznajemo naše sugrađane jer se oni često ne hvale svojim radom i stvaralaštvom, a onda nas iznenade svojom kreativnošću i onime što rade – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač otvarajući izložbu postavljenu u čitaonici Gradske knjižnice za koju je rekao da je to jedini galerijski prostor u Lepoglavi koji to mora i dalje ostati, a ne ga pretvarati u nešto drugo.

Otvorenje izložbe proteklo je uz glazbeni nastup Marka Budera na gitari te čitanjem nekoliko literarnih radova također samozatajnih lepoglavskih autora – Dragutina Bezeka i Mirka Markovića. Upravo je ovaj potonji sam pročitao pjesmu koju je naslovio "Stari kaputi".

Izložaba "Stari kaputi" moći će su u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u Domu kulture razgledati do kraja veljače.