Pet29052020

Posljednje izmjene03:54:06 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Izložbe IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "RATNI FOTO ZAPISI" Svjedoci istine o Domovinskom ratu

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "RATNI FOTO ZAPISI" Svjedoci istine o Domovinskom ratu


- Svjedoci smo izvrtanja istine o Domovinskom ratu, nastojanju podijele krivnje i skrivanja tko je bio žrtva, a tko agresor. Izložene fotografije svjedočanstvo su istine o tome tko je branio svoj dom, a tko je bio agresor – rekao je ravnatelj Državnog arhiva iz Varaždina Damir Hreljana na otvaranju izložbe fotografija Mladena Genca "Ratni foto zapisi".
Izložba je otvorena u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca, u lepoglavskom Domu kulture.

Na izložbi je izloženo stotinjak fotografija s prizorima stradanja civilnog stanovništva i razaranja hrvatskih naselja te kulturne i sakralne baštine koje je autor snimio na istočno-slavonskom, zapadno-slavonskom, ličkom i južno-dalmatinskom ratištu. U kadru autorova foto objektiva našli su se i branitelji koji su na navedenim ratištima branili Hrvatsku, među njima i oni s područja grada Lepoglave.

- Izložene fotografije podsjećaju nas na dane kada smo s ponosom branili Hrvatsku – rekao je ispred udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava njen predsjednik Držane Husnjak. Upravo je udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava organizator izložbe koja je i dio programa proslave Dana grada Lepoglave.

Izloženih stotinjak fotografija tek je dio fotografija koje je Mladen Genc, kao dragovoljac, snimio na hrvatskim ratištima i poklonio Državnom arhivu iz Varaždina.

U kratkom obraćanju okupljenima autor fotografija zahvalio se na gostoprimstvu i programu kojim je popraćeno otvaranje izložbe. Poručio je da svaka izložena slika govori više od riječi te pozvao sve da je razgledaju. Posebnu je zahvalu i pozdrave uputio braniteljima. Za ovu je prigodu domaćinu donirao fotografije odlaska branitelja na ratište snimljene na terasi restorana Ivančica u Lepoglavi.

Prije samog otvorenja izložbe vlč. Josip Pavlek, tadašnji ratni dušobrižnik, poručio je da Hrvatska teško može očekivati Božji blagoslov ako neće poštovati svoje branitelje te poveo molitvu za pokojne i žive branitelje.

Izložbu je ispred njenog pokrovitelja - Grada Lepoglave, otvorio gradonačelnik Marijan Škvarić rekavši pri tom da se fotografije prikazuju barbarski odnos neprijatelja prema hrvatskom narodu i državi.
- Ovom smo prigodom ispunjenim osjećajima. Osjećamo ponos što smo obranili Hrvatsku te ljubav prema domovini – istaknuo je gradonačelnik Škvarić te otvorio izložbu.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Ženski pjevački zbor Collegium Artisticum, dok su učenici OŠ Ante Starčevića iz Lepoglave program upotpunili recitacijama pjesama o domovini.