Sub15082020

Posljednje izmjene11:11:40 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Izložbe KOMEMORACIJA I IZLOŽBA Strahote rata prikazane kroz život Anne Frank

KOMEMORACIJA I IZLOŽBA Strahote rata prikazane kroz život Anne Frank


Na obljetnicu likvidacije ustaškog logora, u Lepoglavi je, u organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec i Podružnice Lepoglava, održan komemorativni skup na kojem su se okupljeni prisjetili žrtava ustaškog logora u Lepoglavi te svih žrtava i strahota 2. svjetskog rata.

Komemorativni skup obilježilo je otvaranje izložbe "Anne Frank – povijest za sadašnjost", izložbe koja govori o židovskoj djevojčici Anne Frank koja je se za vrijeme 2. svjetskog rata skrivala od nacističkog režima pišući za to vrijeme dnevnik. Na žalost, bila je otkrivena i deportirana u koncentracijski logor gdje ju je zadesila sudbina šest milijuna ubijenih Židova.

O njenom su životu, bujanju nacizma i strahotama 2. svjetskog rata govorile i kroz izložbu posjetitelje vodile učenice osnovnih škola iz Lepoglave, Kamenice i Višnjice. Upravo je to jedna od specifičnosti izložbe – da o Anni Frank govore njene vršnjakinje. Na otvorenju izložbe u Gradskoj čitaonici Ivana Belostenca u Lepoglavi činile su to Marta Novak, Monika Vusić, Adrijana Galić, Anamarija Komes, Gabrijela Franc, Mirna Zrinski, Lucija Lazar, Mihaela Špiljak, Lorena Črepinko, Anja Kišićek, Tihana Belčić i Melani Rodek.

Klavirskim nastupom otvorenje izložbe je upotpunio mladi talentirani lepoglavski glazbenik Adam Brezni, učenica Anja Kišiček pročitala je odlomak iz Dnevnika Anne Frank dok je autorica knjige "Lepoglava 1921. - 1945.", Marina Sambol podsjetila na broj ubijenih u ustaškom logoru u Lepoglavi.

- Danas smo strahote 2. svjetskog rata i lice nacizma upoznali kroz sudbinu jedne djevojčice kojoj je suluda politika genocida nad jednim narodom uskratila životne snove. Zlo fašizma nije mimoišlo ni naše krajeve - punili su se zatvori i otvarali koncentracijski logori. Ne zaboravimo nikad, pokušajmo naučiti, pokušajmo zapamtiti da je rat zlo, da samo mir i dobrota čine ljude ljudima – poručila je predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec Marija Varović.

Ispred Grada Lepoglave koji je pružio potporu organizaciji komemoracije i postavljanju izložbe, govorio je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač koji je istaknuo veliko zadovoljstvo što je, nakon brojnih gradova Europe i Hrvatske, izložba o Anni Frank stigla u Lepoglavu.
- Danas je važno više nego ikad zagovarati antifašizam budući da se sve češće govori o nekim drugim vrednotama. Na žalost, danas se često sramimo reći da smo protiv nečeg što je bilo ultimativno zlo. Ako se po Hrvatskoj postavljaju table s poznatim pozdravom iz onog vremena onda mogu svoje obraćanje završiti s pozdravom "Smrt fašizmu – sloboda narodu" – rekao je Kovač.

Predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije Milivoj Dretar povukao je paralelu sa slučajem Anne Frank te podsjetio da su i u blizini Lepoglave, točnije u Cerju Nebojse, za vrijeme 2. svjetskog rata skrivana dva židovska dječaka koji su preživjeli rat te su i danas živi.

Nakon otvorenja izložbe, na Spomen groblju u Lepoglavi položeni su vijenci i upaljene svijeće za stradale u ustaškom logoru u Lepoglavi, žrtve 2. svjetskog rata te poginule branitelje. Učinili su to predstavnici udruga antifašista s područja Varaždinske, Međimurske i Krapinsko – zagorske županije.

Inače, izložba "Anne Frank – povijest za sadašnjost" može se razgledati u radno vrijeme Gradske knjižnice Ivana Belostenca Lepoglava do 12. svibnja.

Izložba je dio projekta „Povijest za svijest“ vrijednoga više od 750 tisuća kuna i financiranog novcem EU. Organizatori su Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuća Anne Frank iz Amsterdama.