Uto14072020

Posljednje izmjene12:11:33 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Gradska knjižnica GRADSKA KNJIŽNICA Lepoglavskoj publici predstavljen roman Svilim Gorana Blaževića

GRADSKA KNJIŽNICA Lepoglavskoj publici predstavljen roman Svilim Gorana Blaževića


U Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca u Lepoglavi predstavljen je roman "Svilim" Gorana Blaževića koji donosi priču o pješačenju izbjegličkom rutom, pod nazivom Solidarity Walk 4 km/h, dugom 3000 kilometara - od Petre u Jordanu do rodnog Umaga.

Prolazeći 3300 kilometara pješice po izbjegličkoj ruti s početkom u Jordanu, prenoseći poruku mira i solidarnosti s izbjeglicama, Goran Blažević želio je skrenuti pozornost na tisuće nesretnika iz Sirije, Iraka i Palestine čiji su životi zaustavljeni u izbjegličkim kampovima iz kojih ne uspijevaju dalje. Prohodao je tako Blažević Jordan, Palestinu, Izrael, Cipar, Tursku, Grčku, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru te Hrvatsku sve s ciljem da ukaže na problem sirijskih izbjeglica koji od rata bježe već više od 5 godina. Namjera mu je bila prikazati lijepu, ljudsku stranu islama. Nadalje, želio je ukazati na srodne točke židovstva, kršćanstva i islama jer je sve započelo od istog oca – Abrahama. Upravo stoga je kao polaznu točku izabrao grad Petru u Jordanu, prolazeći mjestima kojima je i Mojsije lutao a koja poštuju muslimani, kršćani i židovi. Cilj puta „solidarity walk“ bio je ponuditi most dijaloga između sve tri religije. Nadahnutim predavanjem i fotografijama snimljenim na putu Blažević je u potpunosti zaokupio pažnju svih prisutnih u čitaonici lepoglavske knjižnice.