Pet05062020

Posljednje izmjene02:35:09 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Gradska knjižnica GRADSKA KNJIŽNICA Predstavljenj novi broj Ivanečke škrinjice

GRADSKA KNJIŽNICA Predstavljenj novi broj Ivanečke škrinjice


U Knjižnici Ivana Belostenca u Lepoglavi predstavljen je 12. broj Ivanečke škrinjice. Predstavili su ga urednici – dr.sc. Siniša Krznar te Darko Foder. Nadahnuto i pohvalno o časopisu je govorio predsjednik TZ Varaždinske županije Miran Bojanić Morandini vodeći publiku kroz cjeline te svaki pojedinačni naslov.

Publika se ukratko upoznala s radom Ivanečkog kluba kolekcionara tijekom 2016. i 2017. godine. Od povijesnih tema obrađeno je ivanečko planinarstvo i vatrogastvo te Zvonarov put, a iz povijesti umjetnosti članci o Gustavu Krklecu i Pavici Hrazdiri. Zanimanje pobuđuju člancio kapelici sv. Ivana Krstitelja u Jerovcu te o čipkarskim festivalima u Lepoglavi, jurjevskim običajima maruševečkog kraja kao i o etno sobi u školi u Cvetlinu. Istaknuto je da navedeni članci ulaze u kategoriju stručnih odnosno gotovo znanstvenih radova.

Kako je dvanaesti broj izašao nakon skoro dvije godine, jer se toliko sakupljala građa te tražola sponzorstva, urednici su se obratili prisutnima s molbom da im šalju svoja zapažanja i bilješke o važnijim događajima u njihovom kraju, jer samo zapisano ostaje - o čemu govori i latinska izreka – Verba volant, scripta manent! Ujedno, svim je kolekcionarima i zaljubljenici u baštinu šireg ivanečkog kraja upučen je poziv da se pridruže Ivanečkom klubu lubu kolekcionara, bilo kao članovi ili neformalno – kao zainteresirani za sakupljanje i razmjenu starina i to svakog prvog četvrtka u mjesecu u ivanečkoj knjižnici.