Sri16102019

Posljednje izmjene09:09:33 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Gradska knjižnica USUSRET NOĆI KNJIGE Pripovijetke Saadata Hasana Manta u lepoglavskoj knjižnici

USUSRET NOĆI KNJIGE Pripovijetke Saadata Hasana Manta u lepoglavskoj knjižnici


U Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca mr.sc. Krešimir Krnic predstavio je djelo Sadata Hasana Manta - "Preko granica, pripovijetke o ljubavi, ludosti i ratu".

Prvi je to izvorni prijevod s urdskog jezika kojemu je mr. sc. Krnic prevoditelj te priređivač . Saadat Hasan Manto je indijsko- pakistanski pisac a predstavljena zbirka jedna je od brojnih zbirki pripovijedaka koje je napisao u svom relativno kratkom životu. Osim pripovijedaka pisao je i radio drame, oglede, filmske scenarije te biografske crtice o suvremenicima. Ostavio je najdublji trag u urdskoj književnosti 20. stoljeća a po njegovim se pripovijetkama i danas snimaju serije, filmovi i drame jer su jednako žive i aktualne kao u Mantovo doba.

Predstavljanje knjige i autora organizirano je kao cjelovit program, s uvertirom od dva kratka navoda te izvornom šansonom, izlaganjem koje autora smješta u jezični, geografski i povijesni kontekst te daje pregled njegove biografije i stvaralaštva, čitanjem kraće priče i diskusijom s publikom što je mr sc Krnic temeljito odradio.

Ujedno je predstavljanje Haasana Sadata Manta u knjižnici bilo dio manifestacije Noći knjige.