Čet14112019

Posljednje izmjene11:20:43 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Gradska knjižnica PREDAVANJE Predstavljen Zbornik radova Hilarion Gašparoti i njegovo djelo

PREDAVANJE Predstavljen Zbornik radova Hilarion Gašparoti i njegovo djelo


Pavlini ili bijeli fratri, kako ih je narod nazivao, preko petsto su godina, između ostalog, bili promicatelji umjetnosti i stvaratelji kulture. Jedan od njih je i Hilarion Gašparoti, autor najveće hagiografske antologije "Cvet sveteh ali živlenje i čini svetcev", napisane unutar zidova pavlinskog samostana u Lepoglavi.

Povodom 250. obljetnice Gašparotijeve smrti Samoborski muzej organizirao je 2012. godine Znanstveni skup "Hilarion Gašparoti i njegovo doba". Prikupljeni referati sa skupa, njih 15, obrađeni su i objavljeni u Zborniku "Hilarion Gašparoti i njegovo djelo".

Zbornik je povodom obilježavanja Dana grada Lepoglave i lepoglavske župe predstavljen u Lepoglavi. U čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca predstavio ga je dr. sc. Alojz Jembrih koji je tom prigodom istaknuo da je Gašparoti svojima djelom "Cvet sveteh ali živlenje i čini svetcev" zadužio hrvatsku kulturu, uvrstivši hrvatsku kajkavsku hagiografiju u europski vrijednosni korpus 18. stoljeća. Pročitao je tom prigodom nekoliko odlomaka iz navedenog Gašparotijeva djela i tako predočio okupljenima njenu vrijednost. Riječ o djelu značajnom za hrvatsku kulturu nastalom u Lepoglavi koja bi, mišljenja je dr. Jembrih, trebala biti središte za proučavanje kajkavske književnosti.

No, Lepoglava kao kolijevaka znanosti, umjetnosti i kulture ne dobiva pažnju kakvu zaslužuje, čulo se prigodom predstavljanja Zbornika. S tim se složio i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić koji je istaknuo da Grad Lepoglava ulaže napore da ukaže na povijesni značaj Lepoglave i osigurao joj mjesto koje u hrvatskoj povijesti zaslužuje. Ujedno se zahvalio dr. Jembrihu što je ovom prigodom ukazao na dio te važne povijesti.

Zahvale dr. Jembrihu na izdavanju Zbornika i njegovo predstavljanje uputio je lepoglavski župnik monsinjor Andrija Kišiček te ravnateljica Gradske knjižnice Ivana Belostenca Lepoglava Karmela Geček.