Sri14042021

Posljednje izmjene08:56:32 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Gradska knjižnica GRADSKA KNJIŽNICA Jesensko predavanje i razmjena sjemenja

GRADSKA KNJIŽNICA Jesensko predavanje i razmjena sjemenja


Predavanje pod nazivom "Popravi tlo, nahrani planet i spasi svijet" održano je i jesenas u Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca Lepoglava. Djelić je to u mozaiku sličnih događanja diljem svijeta kojima se obilježava Međunarodna godina tla.

Kako konvencionalna poljoprivreda zagađuje tlo i šteti ljudskom zdravlju, sve se više ističe važnost zdravijih i učinkovitijih modela poljoprivredne proizvodnje koji čuvaju ljudsko zdravlje, ne uzrokuju klimatske promjene i pridonose zdravijem društvu općenito. Nastojeći doprinijeti takvom razmišljanju i načinu proizvodnje, Udruga Biovrt – u suradnji s prirodom i njezina osnivačica, biovrtlarka Silvija Kolar Fodor, trude se očuvati stare sorte, vratiti ih u vrtove čuvajući time biološku raznolikost, a time i cijeli ekosustav. Vizija udruge je zajednica u kojoj svaki čovjek zna kako funkcionira priroda i razumije da smo svi njezin dio, a ne njezini „vlasnici“ i život u skladu s njom.

Predavanjem se pridružujemo i Globalnom pokretu za slobodu sjemenja te akcijama na svjetskoj razini koje se obilježavaju od 02.do 16.10., a na kojima aktivisti, pojedinci i udruge svojim predavanjima, akcijama i razmjenom sjemenja rade na stvaranju zemaljske demokracije koja se temelji na živom tlu i živom sjemenju, zdravim zajednicama i živoj ekonomiji.