Čet09072020

Posljednje izmjene03:36:25 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Gradska knjižnica PREDSTAVLJANJE KNJIGE "Jarilike" Matije Severa u Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca Lepoglava

PREDSTAVLJANJE KNJIGE "Jarilike" Matije Severa u Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca Lepoglava


Matija Sever
napisao je prvi roman sa samo 18 godine, a prošlog ga je petka imala prilike upoznati i lepoglavska čitalačka publika.
Svoj roman prvijenac „Jarilike“ predstavio je sam autor te ispred izdavača Katarina Kolarić Jerković. Roman se može okarakterizirati kao pustolovno-fantastički, a kao takav idealno je štivo za mlađu čitalačku publiku te ljubitelje fantasyja.

Posebnost je romana da su u radnju vješto utkani likovi iz slavenske mitologije poput boga Paruna, Velesa, vila te bjesova, a time se aktualizirala slavenska mitologija koja u suvremenim djelima gotovo da nigdje nije zastupljena. Autorova želja bila je da čitateljima približi vrijeme kada su Slaveni već bili naselili ova područja, njihov način života, svetkovine, vječnu borbu između dobra i zla, te, kroz opise, iznimnu ljepotu zemlje koju baštinimo.

Knjigu je izdao Kulturni centar Kalliope iz Našica, izdavačka kuća koja podupire mlade i perspektivne autore, utirući im njihov književni put.