Pon19082019

Posljednje izmjene06:40:26 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Gradska knjižnica GAZOPHYLACIUM PROGLAŠEN KULTURNIM DOBROM Ministarstvo kulture zaštitilo Gazophylacium iz Lepoglave

GAZOPHYLACIUM PROGLAŠEN KULTURNIM DOBROM Ministarstvo kulture zaštitilo Gazophylacium iz Lepoglave


Ministarstvo kulture kulturnim je dobrom proglasilo primjerak Gazophylaciuma iz 1740. godine, koji se nalazi u vlasništvu Gradske knjižnice Ivana Belostenca u Lepoglavi.
Riječ je o jednom od primjeraka prvog tiskanog izdanja dvojezičnog rječnika iz 1740. godine kojeg je Ministarstvo kulture, proglašenjem kulturnim dobrom, stavilo pod preventivnu zaštitu.

U obrazloženju rješenja, koje je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić predao ravnateljici Gradske knjižnice Karmeli Geček, navodi se da je riječ o vrijednoj knjizi koja predstavlja kulturno dobro koje treba zakonski štiti.
- Ovo je još jedan dokaz važnosti Lepoglave za razvoj hrvatske kulture općenito. Zadovoljstvo je što se bogata lepoglavska povijesti i baština sve više vrednuju i stavljaju u prvi plan kad se govori o Lepoglavi, kolijevci kulture i obrazovanja – istaknuo je gradonačelnik Škvarić podsjetivši na projekt Centar pavlina kojim Grad Lepoglava želi svoju baštinu i povijest, u kojoj značajno mjesto zauzimaju pavlini, predstaviti javnosti.

- Izuzetno nam je drago da u knjižnici koja nosi ime Ivana Belostenca imamo prvo izdanje njegovog kapitalnog djela kojim je zadužio hrvatsku književnost i kulturu – rekla je ravnateljica Gradske knjižnice Karmela Geček zadovoljna što će navedeni primjerak Gazophylaciuma biti upisan na Listu preventivno zaštićenih kulturnih dobara.

Budući da je s ukidanjem pavlinskog reda i zatvaranjem samostana u Lepoglavi, Lepoglava ostala bez velikog i neprocjenjivog kulturnog blaga, rodila se ideja da ako građani posjeduju neku od starih knjiga, povijesne dokumente ili artefakte vezane za Lepoglavu ili rad pavlina da se jave u Gradsku knjižnicu Ivana Belostenca u Lepoglavi kako bi se oni registrirali i u budućnosti predstavljali bogatu lepoglavsku kulturu i baštinu.