Čet09072020

Posljednje izmjene03:36:25 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Gradska knjižnica PREDSTAVLJANJE KNJIGE Potresno svjedočanstvo o zločinu u ćeliji smrti

PREDSTAVLJANJE KNJIGE Potresno svjedočanstvo o zločinu u ćeliji smrti

O ustaškom logoru u Staroj Gradišci malo je toga napisano isto kao što je slijedom toga još je manje učinjeno u pogledu sjećanja na njegove žrtve. S toga je značaj knjige "Ćelija smrti", koja govori o svirepom ubojstvu 58 zatočenika počinjenom izgladnjivanjem, veći. Između ostalog, ovo se može iščitati iz predgovora navedene knjige koju su Lepoglavi, u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca, predstavili njen autor Đorđe Mihovilović, viši kustos Memorijalnog muzeja Jasenovac, i njen recenzent dr. sc. Filip Škiljan.

Knjiga je predstavljena istog dana kada je na Spomen groblju u Lepoglavi održan komemorativni skup sjećanja na žrtve logora u Lepoglavi kojem su, kao i predstavljanju knjige, ali i istoimene izložbe koja je za tu priliku postavljena u Gradskoj knjižnici, nazočili većinom članove Saveza antifašističkih boraca, Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec, podružnice Lepoglava, kao i njene županijske organizacije.

Na početku predstavljanja knjige, predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Ivanec, podružnice Lepoglava, Marija Varović, podsjetila je na strahote ustaškog logora u Lepoglavi u kojem je smrtno stradalo oko 900 zatvorenika.
Da taj dio povijest mlađe generacije baš i ne zanima, istaknuo je tom prilikom Milivoj Dretar, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždin koja je zajedno s Udrugom antifašističkih boraca i antifašista Ivanec, podružnicom Lepoglava, i uz pokroviteljstvo Grada Lepoglave, organiziralo ovo predstavljanje knjige.
- Nedavno sam pitao jednog srednjoškolca da li bi pošao na komemoraciju u Jasenovca, a on mi je odgovorio: "A kaj tam ima?". Pitao sam ga tada da li je čuo za Jasenovac ili Auschwitz. Njegov je odgovor bio da baš i nije. Mlade generacije skoro i da ne znaju što se u ne tako davnoj povijesti događalo. Stoga i ne čudi da je na komemoraciji u Lepoglavi sve manje sudionika – istaknuo je Ludbrežanin Milivoj Dretar te pomalo razočarano konstatirao: "Svi se veselo što će u Ludbregu uskoro gostovati Thompson koji je, znamo kako, pjevao o Jasenovcu i Staroj Gradišci. I dok će se neki veseliti uz Thompsona, mi ćemo tih dana pohoditi stratišta jer ne želimo zaboraviti naše pretke", zaključio je Dretar.

Ispred pokrovitelja predstavljanja knjige, Grada Lepoglave, nazočne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.
- Ponosimo se time što je Lepoglava dala za našu kulturu i znanost, ali svjesni smo i toga što je ona predstavljala u jednom djelu povijesti. Povijest je učiteljica života i mi iz nje moramo učiti jer poznavajući je, možemo graditi budućnost. Zbog naše povijesti znamo kuda želimo ići. Prihvaćanjem različitosti i tuđeg mišljenja mi gradimo našu budućnost – rekao je Kovač dodajući kako je antifašizam u Lepoglavi prepoznatljiv te cijenjena društvena i civilizacijska vrednota.

A o govoreći o samoj knjizi, njen je autor istaknuo kako je politika Memorijalnog muzeja Jasenovac, u kojem radi kao viši kustos, vratiti dostojanstvo žrtvama utopljenima u bezličnu masu brojeva i to pronalaženjem što više osobnih biografskih podataka i fotografija.
- Na tom je tragu nastala knjiga o ćeliji smrti u kojoj je 58 ljudi ubijeno na najsvirepiji mogući način. Knjiga "Ćelija smrti" donosi podatke o tim ljudima kojima se ne zna ni grob tako da je ona, kao i istoimena izložba, njihov spomenik. Na ovaj smo im način odali počast – rekao je autor istaknuvši kako se do današnjeg dana u bazi podatak žrtava logora u Jasnovcu nalazi oko 83.500 osoba.

- Ovom djelu posebnu vrijednost daje velika količina informacija o logorašima te njihove fotografije, što omogućava da i manje upućeniji čitatelji saznaju više o događajima koji su zbivali u logorima smrti – rekao je o knjizi njen recenzent dr. sc. Filip Škiljan.

Predstavljanje knjige recitalom su upotpunile učenice OŠ Ante Starčevića iz Lepoglave. Na samom kraju, ravnateljici Gradske knjižnice Ivana Belostenca, Karmeli Geček, za potrebe je knjižnice uručena knjiga s popisom imena ubijenih u Jasenovcu.