Sri29012020

Posljednje izmjene06:30:59 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Gradska knjižnica Predstavljanje zbirke „Humske popeifke“ u knjižnici

Predstavljanje zbirke „Humske popeifke“ u knjižnici

Ljubitelji pjesničke riječi imali su priliku u Gradskoj knjižnici Ivana Belostenca Lepoglava upoznati autora Božidara Brezinščaka Bagolu i njegovu zbirku poezije Humske popeifke na izvornom humskom govoru.

Uvodnu riječ imao je profesor Mirko Ivanjek naglasivši značaj čuvanja materinjeg jezika u usmenom i pismenom obliku u vrijeme kad dnevno izumire stotine jezika a jezik zapravo čini povijest jednog naroda.

Zbirka Božidara Brezinščaka Bagole kulturološki i umjetnički obogaćuje suvremenu hrvatsku i kajkavsku književnost. Sam autor čitao je svoje popeifke a neke od njih uglazbljene su te se uz knjigu nalazi i CD. Bogatstvo hrvatskog jezika čini njegovu posebnost a predstavljena zbirka jedinstveni je primjerak govora jedne male sredine koji autor nastoji sačuvati.  

Program su obogatile učenice lepoglavske osnovne škole sa svojim recitacijama i skečem izvedenim na lepoglavskom kajkavskom, koji je „ kap u moru“ u neizmjernoj raznolikosti i bogatstvu hrvatskog jezika.