Sub22022020

Posljednje izmjene11:59:51 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Kultura Vijesti iz kulture Gradska knjižnica Najava: Predavanje o meteorologiji

Najava: Predavanje o meteorologiji

meteo

Zanimanje čovjeka za vrijeme koje ga okružuje postojalo je otkad i sam čovjek. U znak sjećanja na 23. ožujka 1950. godine, kada je službeno osnovana Svjetska meteorološka organizacija (WMO) - međuvladina organizacija i specijalizirana agencija Organizacije ujedinjenih naroda koja okuplja 185 članica, uključujući i Hrvatsku, obilježava se Svjetski meteorološki dan u gotovo cijelom svijetu.

Kako bi prikladno obilježili Svjetski dan meteorologije, u sklopu projekta "Klub mladih Lepoglava" uoči spomenutog dana, u srijedu, 21. ožujka, s početkom u 19 sati u čitaonici Gradske knjižnice Lepoglava Nezavisna udruga mladih priprema zanimljivo predavanje na temu vremena te njegovih promjena, uz projekcije fotografija opasnih i  impresivnih vremenskih pojava, o kojima će govoriti Kristijan Božarov, predsjednik udruge "Crometeo - motrenje i prognoziranje vremena", mnogima poznat preko, usudimo se reći, jedne od najkvalitetnijih domaćih Facebook stranica "Kad će kiša" (www.facebook.com/kadcekisa), odnosno preko istoimene web stranice (www.kadcekisa.com), što je samo jedan od projekata njegove udruge.

Crometeo je osnovan 2005. godine s ciljem popularizacije meteorologije, postavljanja automatskih meteoroloških postaja u Hrvatskoj i njihovog umreženja, zatim održavanja meteorološke web stranice i prvog hrvatskog meteorološkog foruma te zaštite meteorologa amatera.

U nadi da ćemo u proljeće (21. ožujka) krenuti veselo i s mnogo sunca, NUMači vas pozivaju da im se priključite u obilježavanju Svjetskog meteorološkog dana.

Jeste li znali?

Prva meteorološka postaja u Hrvatskom zagorju započela je s radom u Lepoglavi 1. siječnja 1880. godine. Meteorološku postaju uspostavio je Ivan Stožir, a prvi motritelj bio je dr. Franjo Eisenbacher koji je dužnost motritelja obavljao 45 godina što je jedan od najdužih perioda u cijeloj Hrvatskoj toga doba.