Ned17022019

Posljednje izmjene04:39:39 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Turizam TURIZAM Lepoglavu u 2014. posjetilo više od 15.000 turista

TURIZAM Lepoglavu u 2014. posjetilo više od 15.000 turista


Protekle je godine Lepoglavu posjetilo oko 15.000 turista. Brojka je to koja se odnosi samo na registrirane turiste pa se s velikom sigurnošću može kazati da je broj turista koji je u 2014. godini boravio u Lepoglavi bio zasigurno veći. Taj podatak, koji Lepoglavu potvrđuje kao turističko mjesto, iznesen je na redovitoj Skupštini Turističke zajednice grada Lepoglave, na kojoj je njen predsjednik – lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, izrazio zadovoljstvo činjenicom da Lepoglava koristi svoje turističke potencijale dajući turizmu značajno mjesto u razvoju Grada.

- Mogu izraziti zadovoljstvo jer nakon prikazanih rezultata imamo potvrdu da je grad Lepoglava turističko mjesto. I to kad govorimo o preko 15 tisuća registriranih posjetitelja u gradu Lepoglavi, koji prije svega veliki interes pokazuju za lepoglavsku čipku, samostan, Turističko kulturno-informativni centar i Gaveznicu. Ima i puno posjetitelja koji dolaze na područje Ivančice i Ravne gore. Tu su i biciklisti i drugi posjetitelji kao što su lovci. Možemo reći da je potencijal koji grad Lepoglava ima u cijelosti iskorišten. Posebno bih htio naglasiti da je dobar dio našeg turističkog kalendara već definira i da se u njemu nalaze gradske manifestacije u kojima sudjeluje Turistička zajednica aktivno. Prije svih to su Lepoglavski dani i naša centralna manifestacija – Međunarodni festival čipke koji na najbolji mogući način predstavlja grad Lepoglavu kao UNESCO-ov grad – rekao je Marijan Škavrić najavivši daljnje korake u realizaciji projekta koji će turističku ponudu grada Lepoglave dići na veću razinu. Riječ je o Centru za posjetitelje - Centar pavlina.- Ove godine krećemo s prvom fazom, a to je izrada arhitektonskog i idejnog rješenja Centra za posjetitelje koje nam financira Ministarstvo turizma u iznosu od 360.000 kuna. Nadamo se da će nam nakon dobivanja idejnog rješenja objekta Ministarstva turizma sufinancirati ishodovanje građevinske dozvole kako bi projekt aplicirali na fondove Europske unije – otkrio je gradonačelnik Škvarić.O tome da je Turistička zajednica grada Lepoglave gotovo pa ispunila sve zacrtano u protekloj godini, Skupštinu je izvijestila njena direktorica Ljubica Dubovečak.
- Sve manifestacije koje su bile u planu realizirane su kao i svi projekti koje smo provodili samostalno ili u suorganizaciji s drugim subjektima. Od manifestacija bi spomenula fašnika, uskršnju priredbu, Lepoglavske dane, Festival čipke i Cvijet za ljepši grad. Još nam preostaje božićni koncert i doček nove godine – rekla je Ljubica Dubovečak istaknuvši da će navedene manifestacije biti organizirane i  u idućoj godini i to na istom nivou i obujmu.- Od projekata sljedeće bi godine, u dogovoru s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, realizirali projekt dodatnog uređenja Gaveznice na način da uredimo prostor za prezentaciju minerala i lepoglavskog ahata. Uredili bi oglasne stupove koji se u Lepoglavi nalaze na punktovima gdje nam dolaze posjetitelji, a nisu baš reprezentativnog izgleda. Izmjestili bi i kip prosca. Kip je u derutnom stanju i u planu nam je da se, ako je to moguće, obnovi. Nastavljamo i s akcijom Cvijet za ljepši grad. Polovica planiranih programa odnosi se na promotivne aktivnosti na različitim sajmovima i manifestacijama u našem okruženju te u inozemstvu. Sve to pokušat ćemo odraditi s Agro-turističkim klasterom, Ekomuzejom, TKIC-om i neizostavno s Gradom Lepoglavom koji nas u svim ovim akcijama podupire i omogućava da sve što planiramo i ostvarimo – najavila je Ljubica Dubovečak.