Ned17022019

Posljednje izmjene04:39:39 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Turizam DAMSKI LOV Lovačka udruga Srnjak ugostila u lovu na Ravnoj gori lovkinje iz Europe

DAMSKI LOV Lovačka udruga Srnjak ugostila u lovu na Ravnoj gori lovkinje iz Europe


Tridesetak lovkinja iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Češke, Mađarske, Srbije i Hrvatske bile su protekle nedjelje gošće Lovačkog društva Srnjak sudjelujući u organiziranom lovu na divlje svinje na Ravnoj gori. Riječ je o damskom lovu koji, svake godine u nekom drugom kraju Hrvatske, organizira Lovačka udruga Dama Dama. Ove je godine damski lov organiziran u Varaždinskoj županiji gdje su lovkinje boravile dva dana loveći u Šaulovcu fazane i zečeve, a na Ravnoj gori divlje svinje.

- Naše Lovačko društvo Srnjak nije slučajno odabrano da bude domaćin lova. Naime, mi u ovom kraju gospodarimo s najvećim brojem crne divljači, a pored toga naše lovno područje prostire se na Ravnoj gori koja je, zbog svojih posebnosti i ljepote, izuzetno interesantna za lovce – rekao je predsjednik Lovačke udruge Srnjak Predrag Maček dodavši kako je želja da ovaj lov pomogne u promociji ovog lovnog područja i tako njegovoj komercijalizaciji. Stremeći tome, u planu je Društva urediti smještajne kapacitete lovačkog doma na Ravnoj gori.

- Ovo je već deveti damski lov koji je organizirala naša Lovačka udruga Dama Dama – pojasnila je Anita Bračun, predsjednica Lovačke udruge Dama Dama, jedine lovačke udruge žena u Hrvatskoj, koja se u svom najvećem djelu bavi popularizacijom žena u lovu i lova općenito. Iako je sjedište Udruge u Svetom Križu Začretje, Udruga ne djeluje lokalno već na nacionalnoj razini uz podršku Hrvatskog lovačkog saveza.

- Ovo je jedinstveni događaj u svijetu. Naime, ne postoje nigdje slučaj da se žene iz različitih zemalja udružuju u lovu kao što se to čini u okviru damskog lova kojim sudionice lova upoznajemo s različitim dijelovima Hrvatske, s divljači koju imamo i raznolikošću terena, a sve kako bi ih potaknule da se ponovno vrate u Hrvatsku što i čine. Tako primjerice imamo jednu lovkinju iz Austrije koja dolazi u lov na jelena i vepra. Imamo i druge upite o mogućnostima dolaska u lov – istaknula je predsjednica LU Dama Dama Anita Bračun.

Lov na Ravnoj gori nije bio uspješan što se ulova divljači tiče, no uspješan je bio u svakom drugom pogledu. Divlje svinje izbjegle su obruč u koji su ih pokušali stjerati članovi Lovačkog društva Srnjak. No, opasnost za divlje svinje nije prošla jer sudeći po dojmovima dama lovaca neke od njih mogle bi ponovno u lov na Ravnu goru.

Inače, lov je završio proglašenjem najlovkinje. Tu je titulu ponijela Rahela Šantić. Za sam kraj oglasio se lovački rog, zasvirala ga je članica sastava koji je osvojio europsku titulu u sviranju roga.

Tijekom boravka u lovačkom domu na Ravnoj gori gošće iz Europe mogle su kupiti neke od lepoglavskih suvenira koje su im ponudile Turistička zajednica grada Lepoglave i TKIC.