Pon16072018

Posljednje izmjene11:05:45 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Turizam CENTAR PAVLINA Najkasnije za tri godine Centar pavlina otvorit će vrata prvim posjetiteljima

CENTAR PAVLINA Najkasnije za tri godine Centar pavlina otvorit će vrata prvim posjetiteljima


- Očekujemo da će kompletni projekt, odnosno izgradnja Centra pavlina, biti gotov za dvije do tri godine – kazao je Dejan Bjelivuk, voditelj projekta "Centar za posjetitelje – Centar pavlina" prilikom obilaska lokacije na kojoj će Centar pavlina biti izgrađen. Riječ o prostoru stare ambulante u blizini lepoglavske župne crkve koji su obišli i župan Varaždinske županije Predrag Štromar te lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić sa suradnicima.

Zadovoljni potporom koju je projektu dodijelilo Ministarstvo turizma, a riječ je o 360 tisuća kuna, uključeni u projekt koji će, kada bude izgrađen Centar, na moderan - multimedijalni način posjetiteljima prezentirati bogatu kulturno-povijesnu baštinu Lepoglave, najavili su da će se ta sredstva utrošiti za pribavljanje dokumentacije potrebne za početak gradnje Centra.

Prvi korak tom cilju je izrada idejnog rješenja koje će biti odabrano putem arhitektonskog natječaja kojim će arhitekti iz Hrvatske biti pozvani da ponude rješenje izgleda budućeg Centra pavlina.
- Idejnim rješenjem, Centar bi trebao biti interpoliran  u prostor na kojem se nalaze prekrasna lepoglavska crkva i samostan te učiniti taj prostor multifunkcionalnim i oživjeti ga. Tu će se posjetitelji koji dolaze u Lepoglavu, a kojih je prošle godine bilo oko 18 tisuća, upoznati s njezinom bogatom poviješću – rekao je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, podsjetivši kako je ovo treći projekt čija je kvaliteta prepoznata od resornih ministarstva koja su im dodijelila financijsku potporu. Uz Centra pavlina, to su još Tehnološki centar drvne industrije i Centar bioraznolikosti, koji su dobili financijsku potporu za pribavljanje sve potrebne dokumentacije za početak njihove gradnje, odnosno kandidiranje tih projekata prema fondovima Europske unije.

- Svu dokumentaciju planiramo prikupiti u idućih godinu dana nakon čega bi se pristupilo crpljenju sredstava potrebnih za izgradnju samog Centra, za što će biti potrebno oko 23 milijuna kuna – pojasnio je Dejan Bjelivuk, dodavši kako će Centar bit koncipiran tako da posjetiteljima na samom ulasku bude prezentiran film o povijesti Lepoglave do 15. stoljeća, nakon čega bi obišli prostore u kojima bi bila predstavljena lepoglavska povijest od 15. do 20. stoljeća.

- Ukupna vrijednost projekta Centar pavlina i ostala dva projekta – Tehnološki centar drvne industrije i Centar bioraznolikosti, doseže vrijednost od 100 milijuna kuna. Ta sredstva bit će uložena u Lepoglavi, pa tako i na području Varaždinske županije, što dokazuje njenu konkurentnost. Ovakav entuzijazam gradonačelnika i njegove uprave primjer je kako treba raditi – istaknuo je župan Štromar, dodavši kako će u strategiju razvoja Varaždinske županije, koja se izrađuje, zasigurno biti ugrađeni i brojni programi Grada Lepoglave.

- Dokazali smo kako strateškim planiranjem, organizacijom, timskim radom i znanjem možemo pokrenuti ovakve značajne projekte – zaključio je gradonačelnik Škvarić.