Ned07062020

Posljednje izmjene02:39:55 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poljoprivreda Na jesen ponovno poskupljuje kruh?

Na jesen ponovno poskupljuje kruh?

kruh

Zbog visoke cijene pšenice na svjetskom, pa tako i hrvatskom tržištu, ali i zbog poskupljenja energenata, na jesen će sigurno doći do poskupljenja kruha i pekarskih proizvoda, piše Novi list.

Najavila je to Nada Barišić, predsjednica “Žitozajednice”, dodajući kako je sasvim izgledno poskupljenje s obzirom da je cijena otkupne pšenice od 1,20 kuna po kilogramu već premašila dosadašnju cijenu brašna od 1,15 kuna za kilogram. Ona podsjeća se da je zbog lanjske niske otkupne cijene od 0,80 po kilogramu, ove godine u Hrvatskoj, kao i svuda u svijetu, zasijano manje pšenice nego prijašnjih godina, a povelik dio uroda upropašten je i poplavama.

- Kruh je ionako već preskup, pa bi svako njegovo daljnje poskupljivanje bilo katastrofalno – ocijenio je predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza, Mijo Latin za Novi List. Dodao je kako povećanje cijena kruha ne bi bilo opravdano, a i u Ministarstvu poljoprivrede slažu se s tom ocjenom, argumentirajući kako je cijena brašna tek 15 posto u strukturi cijene kruha.