Ned07062020

Posljednje izmjene02:39:55 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poljoprivreda Sufinanciranje kupnje nazimica

Sufinanciranje kupnje nazimica

ugovor-o-sufinanciranju-naziminica-3

U Županijskoj palači danas je potpisan Ugovor o sufinanciranju kupnje nazimica za obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja Varaždinske županije. Korisnici poticaja za zamjenu genetskog (rasplodnog) materijala u Varaždinskoj županiji kroz nazimice mogu ostvariti sredstva u iznosu od 1.250,00 kn (uključujući PDV) po pojedinom grlu i to za minimalno 5, a maksimalno 50 nazimica po jednom obiteljskom gospodarstvu u tekućoj godini.

O važnosti ovog programa govorio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Dragutin Vincek ukazavši na značaj proizvodnje prasadi ujednačene kvalitete prema zahtjevima tržišta - Nažalost, ne proizvodimo dovoljno svinjetine niti po količini niti po kakvoći. Upravo zato je Varaždinska županija 2007. godine počela provoditi program razvoja svinjogojske proizvodnje "PIGI_VZ", gdje se kratkoročnim mjerama i dugoročnim projektima omogućava prilika za opstanak i razvoj svinjogojstva. Ove osmišljene mjere i projekti imaju za cilj podizanje cjelokupne svinjogojske proizvodnje na višu razinu u zaokruženom procesu od genetike do plasmana tovljenika, a u sklopu ovog financiraju i sufinanciraju se brojne aktivnosti, a ova današnja je samo jedna od njih.

Potpisivanju Ugovora prisustvovao je i zamjenik župana Varaždinske županije Milan Pavleković koji je pohvalio osmišljavanje ovog hvalevrijednog projekta - Projekt je kreiran uzimajući u obzir specifičnosti naše županije, a to je da imamo veliki broj malih i srednjih obiteljskih gospodarstva, štoviše, preko 5.000 obiteljskih gospodarstva iz županije ima manje od 5 krmača na svome gospodarstvu. Osim toga, iz programa PIGI_VZ vidljivo je da se vodila briga o svemu; od genetike do otkupljivača, a njegov je značaj i u tome što se inače predmetna gospodarstva ne mogu javiti na program kapitalnih ulaganja, gdje prvo trebaju podignuti kredit i nakon toga tražiti povrat kapitalnih ulaganja.

Udruga uzgajivača svinja Varaždinske županije u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu Varaždinske županije u okviru Pilot projekta "Održivost i konkurentnost malih i srednjih uzgajivača svinja Varaždinske županije - REGI VZ", pokrenula je inicijativu promjene genetike na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Postupnom zamjenom genetskog (rasplodnog) materijala kroz nazimice na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u Varaždinskoj županiji, omogućit će se proizvodnja prasadi ujednačene kvalitete prema zahtjevima tržišta. U razdoblju od 2008. do 2010. godine, koliko je predviđena provedba ovog pilot-projekta, a sukladno mogućnostima Varaždinske županije, radit će se na značajnom poboljšanju pasminske strukture, koja je trenutno šarolika i neujednačena.

Damir Jagić, potpredsjednik Udruge uzgajivača svinja Varaždinske županije podsjetio je kako je uslijed pojave svinjske kuge na ovom području, u 2007. godini uništeno gotovo 70 posto fonda, a velik dio uzgajivača smanjio je svoju proizvodnju ili čak se i prestao baviti svinjogojstvom - Tada smo u suradnji sa Upravnim odjelom za poljoprivredu Varaždinske županije pokrenuli inicijativu promjene genetike na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. S obzirom na činjenicu da tržište traži tovljenika mesnatosti između 57-60% mesnatosti, bitno je ovim programom obuhvati što više ljudi kako bismo imali ujednačenu robu i lakše nastupali na tržištu.

Sa zahtjevom od strane Udruge uzgajivača svinja tijekom 2008. godine prijavilo se 17 obiteljskih gospodarstava koja su kupila (zamijenila) 215 nazimica, dok je 2009. godine zaprimljeno 11 zahtjeva za ukupno 93 nazimice.

Izvor: Varaždinska županija
Fotografije: Arhiv Varaždinske županije