Ned07062020

Posljednje izmjene02:39:55 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poljoprivreda Identifikacijske kartice za životinje

Identifikacijske kartice za životinje

svinje

Sva obiteljska gospodarstva koja drže dvije ili više svinja, 50 ili više kokoši, a jaja i meso puštaju u promet te 20 i više kunića čije meso također prodaju, moraju imati identifikacijsku karticu, odnosno identifikacijski broj koji se nalazi na toj kartici. Mjera je to kojom se usklađuju "pravila igre" s Europskom unijom. 

Navedene mjere provodi Odjel za označavanje i evidenciju Hrvatske poljoprivredne agencije koji obavlja poslove vezane uz primjenu tih, ali i mjera kojima se provode programi označavanja, evidencije i registracije domaćih životinja s ciljem organizacije i provedbe cjelokupnog sustava označavanja, evidencije i pohrane podataka u centralnu elektronsku bazu podataka.

Prilikom kupnje, primjerice svinja, domaćinstva moraju predati karticu jer će vlasnik upisati taj broj na putni list i doći u veterinarsku ambulantu po svjedodžbu o zdravstvenom stanju. Vlasnik je na taj način prodao svinju kupcu s karticom i time je evidentirano kod koga je završila svinja. Ako novi vlasnik tu svinju kolje kod kuće, tada nema problema, ali ako je želi dalje prodati mora se ponovno izdati svjedodžba o zdravstvenom stanju.

- To je ono što ulaskom u Europsku uniju, Europa želi, da imamo sljednost životinja. Kartica je besplatna i ne plaća se nikakav porez što ljude zbunjuje, a ta akcija se provodi već od početka godine. - objasnio je dr. vet. med. Zorislav Rodek i objasnio kako građani mogu doći do svoje kartice:

{play}Radio_vijesti/rodek-kartice.mp3{/play}

Cilj tog jedinstvenog sustava jest praćenje svinja i ostalih životinja od njihova rođenja do kraja života, kako bi se omogućila kvalitetnija provedba mjera zaštite zdravlja ljudi i životinja od zaraznih i nametničkih bolesti, kontrola prometa svinja, provedba praćenja sljedivosti proizvoda životinjskog podrijetla, kontrola kakvoće stočarskih proizvoda, te zaštita potrošača. Do danas na području grada Lepoglave podijeljeno je oko 400 tih identifikacijskih kartica, a do kraja godine očekuje se još 200 kartica.

Dodatne informacije možete pronaći OVDJE

Foto: SEEbiz.eu