Ned07062020

Posljednje izmjene02:39:55 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poljoprivreda Nakon lavande i borovnice!

Nakon lavande i borovnice!

borovnice-n

U Lepoglavskoj Vesi ovog je tjedna posađeno 500 sadnica borovnica. Iako ova kultura nije zastupljena na našem području, vlasnik parcele s borovnicama odlučio se na taj pothvat radi ekperimentalnih svrha.

- Tržište za tu kulturu postoji jer je borovnica dosta tražena, ali zasad želim ovim posađenim borovnicama vidjeti isplativost te investicije. – rekao je vlasnik Mladen Bračko iz Lepoglave. Cjelokupni nasadi unutar plantaže zaštićeni su mrežom koja služi za obranu od divljači, a sadnja borovnica se obavljala u za to pripremljene kanale ili iskopane sadne jame u kojima mora biti odgovarajuća kisela struktura zemlje, bogata humusom i pognojena.

Borovnica ima dosta plitak korijen pa se sadnica prije polaganja u jame morala stavljati u posebne mreže tako da voluharice ne bi uništile korijen.  Borovnice se sade u jesen tijekom mjeseca listopada i studenog, ili u proljeće u ožujku i travnju. Biljka je otporna na zimu i može podnijeti temperature od -20 do -25 °C bez ikakvih šteta, a ako je prekrivena snijegom može izdržati i puno niže temperature.

- Taj svoj mali projekat financiram svojim sredstvima, a sadnice sam naručio iz Poljske s obzirom da je kod nas preskupa. Sadnja se vršila tri dana, a imao sam pomoć od oko 10-tak ljudi jer je proces same sadnje dosta dugotrajan. Posađeno je ukupno pet sorta borovnica, a berba se može očekivati krajem srpnja.  – objasnio je Bračko.

Uzgoj borovnice započeo je u SAD-u 1893. godine, te se od 1906. godine vrlo brzo rasprostranjuje. Kultura borovnice poprima sve veće značenje u SAD-u i Kanadi koji su ujedno i najveći proizvođači te kulture. Plodovi borovnice su vrlo kvalitetno voće za potrošnju u svježem stanju, kao i u obliku različitih prerađevina, a plod borovnice sadrži znatan broj vitamina i minerala, osobito kalcija, fosfora i željeza. Temeljem najnovijih istraživanja provedenih od strane Ministarstva poljoprivrede SAD-a, kojim su obuhvaćene analize 60-ak različitih vrsta voća, borovnica je prepoznata kao jedno od najzdravijih plodova, zahvaljujući ponajprije visokoj razini antioksidanata, kako u plodu, tako i u listu biljke.

Foto: Bojan Migač