Ned07062020

Posljednje izmjene02:39:55 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poljoprivreda Prodaja udjela u Domaćem mlijeku

Prodaja udjela u Domaćem mlijeku

domace-mlijeko-1

- Pozivamo sve nositelje obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) s područja Varaždinske županije, upisanih u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, da iskažu svoj interes za stjecanje udjela u trgovačkom društvu Domaće mlijeko d.o.o. te se jave na javni poziv koji će idući tjedan biti objavljen u tiskanim medijima i na internetskim stranicama svih osnivača tvrtke, istaknuo je na jučerašnjoj konferenciji za medije, koja je za temu imala prodaju udjela u tvrtci Domaće mlijeko d.o.o., župan Varaždinske županije Predrag Štromar, dodavši kako je prodavanje udjela neophodno i zbog prijava na brojne natječaje pri čemu udio jedinica lokalne i regionalne samouprave ne smije prelaziti više od 25 posto.

Naime, predstavnici Varaždinske županije, gradova Ivanca i Lepoglave te općina Bednja i Klenovnik potpisali su sporazum o osnivanju trgovačkog društva "Domaće mlijeko", u sklopu kojeg će djelovati Mini-mljekara, a tvrtka je u vlasništvu Varaždinske županije (53.33%), gradova Ivanec (26.66%) i Lepoglave (6.67%) te općina Bednja (6.67%) i Klenovnika (6.67%). Sukladno društvenom ugoru osnovni cilj osnivanje tvrtke je proizvodnja i prerada mlijeka. - Sukladno našem nacrtu društvenog ugovora ovakav smo scenarij prodaje udjela zapravo i unaprijed predvidjeli, dok je pismima namjere iskaz za sudjelovanje u projektu već izrazilo petnaestak proizvođača, pojasnio je župan dodavši kako bi jedan stjecatelj mogao steći udjele najmanje u vrijednosti od 9.500,00 kuna, odnosno najviše, uz uvećavanja od po petsto kuna, do maksimalne vrijednosti od 47.500,00 kuna dodavši kako vrijednost svih udjela, procijenjena na dan 31. ožujka 2010. godine, iznosi 950.000,00 kuna.

Obrasci će se moći podići u upravnim središtima gradova Ivanec i Lepoglava, središtima općina Bednja i Klenovnik ili u prostorijama Varaždinske županije, Franjevački trg 7, Upravni odjel za poljoprivredu. Rok za podnošenja prijava je zaključno s 1. rujna 2010. godine.

Dragutin Vincek, v.d. direktora Domaće mlijeko d.o.o. pojasnio je kako će prijave biti obvezujuće za osobe koje se prijave, jer bi temeljem prijava, a nakon odlučivanja tijela jedinica lokalne (regionalne) samouprave osnivača, trebalo provesti svu potrebnu, Zakonom i Društvenim ugovorom propisanu, proceduru.

Cijela investicija vrijedna je oko 12 milijuna kuna, a buduća mini-mljekara bi dnevno trebala prerađivati 5.000 litara mlijeka i to u polutvrdi sir, svježi kravlji sir, pasterizirano mlijeko i vrhnje. Kupci tih proizvoda bili bi institucionalizirani potrošači poput županijskih škola, vrtića, bolnica, trgovačkih lanaca i svih onih koji bi bili spremi otkupiti tržišne viškove.

Projekt mini mljekare dio je velikog programa "Milko_VZ" kojim se nastoji zaustaviti daljnja devastacija stočarstva Varaždinske županije i omogućiti preživljavanje malim proizvođačima.