Ned07062020

Posljednje izmjene02:39:55 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poljoprivreda Video: Europska perspektiva uzgoja naših voćaka

Video: Europska perspektiva uzgoja naših voćaka

vocke1

Poljoprivredne površine na području grada Lepoglava koje zauzimaju ukupno 6.550 ha te općine Bednja koja zauzimaju ukupnu površinu os 7.670 ha, predstavljaju važan prirodni resurs za daljnji gospodarski razvitak ovog područja.Posebno  je od interesa korištenje poljoprivrednog zemljišta za razvoj voćarske proizvodnje za koju postoje vrijedni resursi, a za koju se iskazuje pojačan interes. Međutim za daljnje planiranje korištenja zemljišnih resursa za razvoj voćarstva, nedostaju pravovremene i pouzdane informacije u vidu stručno znanstvenih podloga.

U cilju razvijanja voćarske proizvodnje Grad Lepoglava i Općina Bednja pokrenuli su projekt pod nazivom „ Agroekološka regionalizacija voćarske proizvodnje na području Općine Bednja i Grada Lepoglave“, kojeg je u četvrtak, 9. rujna u čitaonici Gradske knjižnice predstavio njegov idejni začetnik Zlatko Koračević, nakon čega je slijedilo potpisivanje ugovora između Grada Lepoglave i Općine Bednja.

 

- Regionalizacija voćarske proizvodnje predstavlja prostorni prikaz prirodnih uvjeta kao temeljni preduvjet za ocjenu stanja i mogućnosti koje za uzgoj voćaka pružaju tlo i klima, uvažavajući i reljefne osobnosti. Cilj je projekta segmentirati  ukupno poljoprivredno područje grada Lepoglave i općine Bednja sa stajališta pogodnosti za uzgoj pojedinih voćnih vrsta. – izjavio je prof.dr.sc. Zlatko Čmelik, voditelj projekta te dodao:

{play}Radio_vijesti/cmelik.mp3{/play}

Kroz tekstualni, tablični i kartografski prikaz, projekt će omogućiti dobivanje pouzdanih, pravovremenih i kvalitetnih informacija neophodnih u budućem planiranju razvoja voćarstva, posebice u sklopu vođenja agrarne politike i namjenskog kreditiranja, što je potvrdio i gradonačelnik Marijan Škvarić:

{play}Radio_vijesti/skvaric-jabuke.mp3{/play}

Ovim projektom korisnici će dobiti na raspolaganje studiju te stručno-znanstvene podloge u vidu karata pogodnosti po pojedinim voćnim vrstama, koje predstavljaju najnovije informacije u svezi regionalizacije poljoprivrednog zemljišta za voćersku proizvodnju, za kojima je svakim danom sve veća potreba, što je potvrdio i saborski zastupnik, Zlatko Koračević:

{play}Radio_vijesti/koracevic-jabuke.mp3{/play}

U ugovoru kojeg su potpisali gradonačelnik Grada Lepoglave, Marijan Škvarić i načelnik općine Bednja, Mirko Bistrović, obvezuju se sudjelovati u financiranju izrade projekta u omjeru 50:50%, a ukupna vrijednost projekta čiji je rok izvršenja 7 mjeseci od potpisivanja ugovora, iznosi 78.720 kuna