Ned18042021

Posljednje izmjene09:53:36 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poduzetništvo GOSPODARSKA INVESTICIJA Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u Lepoglavi u rad pustio solarnu elektranu

GOSPODARSKA INVESTICIJA Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u Lepoglavi u rad pustio solarnu elektranu


Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak u rad je pustio solarnu elektranu koju je u Poduzetničkoj zoni Lepoglava izgradio privatan investitor Solida d.o.o. Riječ je od 10 milijuna kuna vrijednoj investiciji zahvaljujući kojoj je na 14 tisuća kvadratnih metara u Poduzetničkoj zoni Lepoglava izgrađena solarna elektrana snage jedan megavat.

- Postavljeno je oko četiri tisuće panela domaćeg proizvođača. Očekivana proizvodnja elektrane je 1150 megavatsati godišnje što je prosječna proizvodnja za kontinentalno područje Hrvatske – pojasnio je Dubravko Posavec iz tvrtke Solida govoreći o solarnoj elektrani dodajući da je rok povrata investicije osam do deset godina.- Prvi put, što je neobično, otvaram solarnu elektranu. Želja mi je vidjeti na koliko ovakvih elektrana ima najviše ugrađenih domaćih komponenata. Ovo je jedna od njih. Investitor je vodio računa o tome da domaće komponente budu zastupljene u što većoj mjeri. Elektrana je napravljena profesionalno u što sam se kao diplomirani elektrotehničar uvjerio – rekao je ministar Vrdoljak ne propustivši priliku da pohvali gradsku upravu Grada Lepoglave i sve uključenje u stvaranju uvjeta za gospodarske investicije na području grada Lepoglave koje su prepoznali investitori.Izgradnja solarne elektrane uklapa se u nastojanja grada Lepoglave da bude zeleni grad u kojem se uvelike vodi računa o obnovljivim izvorima energije.
- Razvoj grada Lepoglave temeljimo na gospodarstvu te nastojimo našim gospodarstvenicima pomoći, ne samo da zadrže postojeća radna mjesta, nego da dodatnim ulaganjima otvore nova. To činimo ulažući u Poduzetničku zonu koju smo u potpunosti komunalno uredili omogućivši i ovo ulaganje od 10 milijuna kuna. To potvrđuje da nam je gospodarska komponenta razvoja grada itekako bitna. Želimo da Lepoglava bude zeleni grad i zato ulažemo u obnovljive izvore energije što potvrđuje više od pet milijuna kuna uloženih u projekt izmjene fasada i stolarija na obiteljskim kućama zahvaljujući kojem je obnovljen 71 objekt. Dva milijuna kuna uložili smo za zamjenu postojeće javne rasvjete energetski učinkovitijom. Kruno nastojanja da budemo zeleni grad je i ova investicija od 10 milijuna kuna – pojasnio je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić izražavajući zadovoljstvo da su gospodarstvenici prepoznali Lepoglavu kao dobro mjesto za ulaganje, a Grad Lepoglavu kao svog partnera.
- Dijeleći svoje iskustvo u korištenju sredstava iz Europskih fondova, gospodarstvenicima želimo pomoći da ta sredstva koriste i oni za svoj razvoj – dodao je gradonačelnik Škvarić zahvalivši se Ministarstvu gospodarstva na financijskoj pomoći pri izgradnji trafostanice koja će omogućiti daljnja ulaganja u Poduzetničku zonu Lepoglava.Investitor je dao odgovor na pitanje koje se često postavljalo u Lepoglavi – koliko će biti zaposlenih u ovoj solarnoj elektrani.
- Takva elektrana nema posade. Na toj elektrani je radilo, što posredno što neposredno, velik broj ljudi. Konkretno, 15 ljudi je radilo četiri mjeseca na izgradnji te elektrane, a da ne govorimo o koperantima i dobavljačima koji su bili uključeni u njenu izgradnju. Sve što treba oko njenog održavanja je da se par puta godišnje pokosi trava – pojasnio je Posavec.Inače, puštanjem u rad solarne elektrane u Lepoglavi, Varaždinska županija dobila još jednog proizvođača energije iz obnovljivih izvora koji bi s vremenom trebali postati jedini izvori energije na području Županije.
- Energija je jako bitna i za naše građane i za naše poduzetnike. Ovo je dokaz da Varaždinska županija dobro razmišlja. Nakon trafostanice koju smo prije pustili u rad, u rad je sada pušten jedan obnovljiv izvor energije s kojim se penjemo iznad naših potreba za električnom energijom. To znači da ćemo je nuditi i drugima, ali i dalje raditi na tome da otvaramo nove elektrane. Možda ne samo vjetro i hidro elektrane nego i geotermalne. Puno radimo na temperaturnim pumpama tako da sam sigurna da ćemo u Varaždinskoj županiji koristiti iznad 100 posto energiju iz obnovljivih izvora  - kazao je župan Varaždinske županije Predrag Štromar.Puštanju u rad solarne elektrane u Poduzetničkoj zoni Lepoglava nazočili su i zamjenik ministar gospodarstva Alen Leverić, član uprave HEP-a Željko Štromar, direktor HEP-a Varaždin Zvonimir Rožmarić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Varaždinske županije Jelena Zrinski Berger, dožupan Alen Kišić, zamjenik lepoglavskog gradonačelnika Hrvoje Kovač, članovi Gradskog vijeća na čelu s predsjednikom Vijeća Robertom Mačekom te domaći gospodarstvenici.

Nakon puštanju u rad solarne elektrane, ministra Vrdoljak je u pratnji gradonačelnika Marijana Škvarića obišao pogon tvrtke Keramika Auguštanec – ovogodišnjeg dobitnika gradskog priznanja za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju.