Ned09082020

Posljednje izmjene07:49:25 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poduzetništvo Prijavljeni projekti vrijedni 19 milijuna kuna

Prijavljeni projekti vrijedni 19 milijuna kuna

emil111
Dokumentacija za pojedine projekte težila je i po nekoliko kilograma

Otvaranjem Projektno-razvojnog ureda u sklopu TKIC-a, grad Lepoglava i općina Bednja dobili su centralno mjesto za izradu, implementaciju i praćenje projekata. Od svog je osnivanja prije godinu i pol dana do danas Projektno-razvojni ured izradio više desetaka projektnih prijedloga koji su aplicirani na mnoge natječaje.

Posljednji u nizu odobrenih projekata jest “LACE”, projekt za razvoj čipke i čipkarstva koji je odobren za financiranje u sklopu natječaja “Europa za građane”. Osim njega, u posljednja je tri mjeseca izrađeno 12 raznih projekata za natječaje s EU predznakom, ali i za brojne natječaje domicilnih ministarstava.

O svim smo tim aktivnostima popričali s Voditeljem Projektno-razvojnog ureda Emilom Tkalecom.

Što je sve Projektno-razvojni ured radio zadnjih mjeseci?
Primarno se fokusirao na natječaje u sklopu fonda IPA za prekograničnu suradnju gdje smo zajedno s partnerima iz Hrvatske i Slovenije izradili 7 projekata u ukupnoj vrijednosti 19.653.438,34 kuna. Ti su projekti nastali i kreirani sukladno potrebama grada Lepoglave i općine Bednje te su dio prioriteta spomenutih jedinica lokalne samouprave. Također, u zadnje smo vrijeme bili izrazito aktivni i na domaćem “projektno tržištu” gdje smo iskorištavali postojeće natječaje, a od kojih bih izdvojio i 12 odobrenih projekata Ministarstva kulture u vrijednosti od 607.000,00 kuna. Jedan od najvažnijih projekata za Lepoglavu koj je prijavljen na IPARD vrijedan je 1 511 754,90 kuna. Riječ je o izgradnji pročistača u Kamenici.

Čime se Projektno-razvojni ured još bavi, osim izrade projektnih prijedloga?
Aktivni smo u procesima regionalnog povezivanja i međusektorske suradnje u sklopu Lokalne akcijske grupe “Sjeverozapad” (LAG) gdje trenutno zajedno sa 11 drugih općina i gradova radimo na izradi Strategije razvoja područja LAG-a, a koja se radi zajedno s predstavnicima organizacija civilnog sektora, gospodarstvenika i javne uprave čime na načelima inkluzivnosti i transparentnosti nastojimo uključiti sve projektne ideje u spomenutu strategiju. Valja naglasiti i kako započinjemo proces izrade Razvojne strategije grada Lepoglave koja će olakšati pristup grada k novim planiranim EU fondovima. Nije na odmet spomenuti i brojne radionice i druge oblike edukacija putem kojih nastojimo osnažiti polaznike na proaktivniji pristup u traženju financija i novih prilika za njihove projektne ideje.

S kime Projektno-razvojni ured sve surađuje?
Iako smo primarno orijentirani na grad Lepoglavu i općinu Bednja, u posljednje smo vrijeme svoje usluge nudili Varaždinskoj županiji i općini Breznički Hum, Klenovnik, Cestica te Videmu, Cirkulanama i Podčetrkom iz Slovenije s kojima smo i izradili nekoliko zajedničkih projekata. Često nam se obraćaju mnoge udruge s našeg područja, ali i zainteresirani poduzetnici kojima treba pomoć prilikom razvijanja njihovih poduzetničkih planova i ideja.

S obzirom na troškove, koliko je grad Lepoglava profitirao Projektno-razvojnim uredom?
Da nije bilo Projektno-razvojnog ureda i inicijativa koje je isti pokrenuo, grad Lepoglava u najmanju ruku danas ne bi mogao biti grad s osam EU projekata ili sjedište Lokalne akcijske grupe za 11 jedinica lokalne samouprave. Isto tako, brojne udruge koje su posredstvom Projektno-razvojnog ureda ostvarile i realizirale svoje prve projekte danas ne bi mogle možda niti postojati. Naravno, ovo nije samohvala već objektivni pokazatelji i činjenice na temelju odobrenih projekata i realiziranih aktivnosti. Omjer uloženog-vraćenog je debelo na strani vraćenog, a ukoliko nam se realizira samo jedan novi EU projekt, mi smo potpuno isplatili uloženo natrag u gradsku blagajnu. Ulaganja u sustavni i unaprijed definirani razvoj grada kao cjeline koja objedinjuje gospodarski i društveni razvoj putem osnivanja projektnog tima ne smijemo gledati kroz prizmu troška nego kao ulog u vlastitu zajednicu. Svakim odobrenim projektom gradu se vraća prvotni ulog, a u realno očekivanoj situaciji, s vremenom je ulog grada minimaliziran, a priliv sredstava maksimiziran. Mnogi bi mogli okarakterizirati ovaj projekt kao nepotrebno i ambiciozno ulaganje, ali mi smatramo kako Lepoglava mora odabrati Europski put koji se temelji na akciji, projektima i realizaciji, a ne pustim raspravama bez jasne poruke. Alternative nema; ili ćemo pokušati s ovim projektom koji ima potencijal polučiti neke rezultate ili uopće nećemo pokušati pa ćemo dobiti nikakav rezultat – ništa.

Osnivanjem Projektno-razvojnog ureda u kojem su sve mahom stručni ljudi veliki je inovativni iskorak u pravcu veće konkurentnosti gradskih ideja na tržištu projekata. Većim prilivom sredstava iz drugih izvora rasterećuje se gradski proračun koji je tada u službi dodatnog razvoja gradskih projekata.