Ned09082020

Posljednje izmjene07:49:25 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poduzetništvo Video: Drvnim klasterom na tržište Europske unije

Video: Drvnim klasterom na tržište Europske unije

dkuska

Ministarstvo gospodarstva, u suradnji s tehničkom pomoći u okviru provedbe IPA projekta "Podrška razvoja klastera", organiziralo je u Lepoglavi prvi sastanak sektorske Radne skupine za razvoj regionalnih klastera. Tema sastanka bila je osnivanje pilot regionalnog klastera u drvno – prerađivačkom sektoru. S tom inicijativom, tom su prilikom upoznati, i o tome raspravljali, predstavnici ministarstva, javnih ustanova, akademske zajednice, jedinica lokalne i regionalne samouprave te predstavnici gospodarskog drvoprerađivačkog sektora s državnih područja u kojima je upravo ova grana industrije najrazvijenija.

S obzirom da bi grad Lepoglava, uz pomoć Varaždinske županije i Ministarstva gospodarstva, u budućnosti trebao postati Centar izvrsnosti za drvo u obradi i dizajnu, ne čudi da je prvi sastanak sektorske Radne skupine za razvoj regionalnog klastera u drvno – prerađivačkom sektoru održan upravo u Lepoglavi. - Varaždinska županija najkonkurentnija je županija u Hrvatskoj, pri tomu se ističu njeni izvozni potencijali posebice oni vezani za drvoprerađivačku industriju. Stoga nam je bitno osnivanje klastera u drvno – prerađivačkom sektoru kroz koji će djelovati i budući Centar izvrsnosti za drvo u obradi i dizajnu – istaknuo je Milan Pavleković, dožupan Varždinske županije.

Centar izvrsnosti za drvo u obradi i dizajnu, koji se planira osnovati u Lepoglavi, trebao bi dovesti do stvaranja novih vrijednosti u drvnoj industriji poput razvoja dizajna, novih tehnologija, objedinjavanja marketinga, laboratorija i svega što je potrebno drvnoj industriji da na globalnom tržištu bude što konkurentnija. Upravo se zato u projekt osnivanja sektorskih klastera, s posebnim interesom, uključila Varaždinska županija i grad Lepoglava. - U ovakve inicijative, zajedno s gospodarstvenicima, mora biti uključena i lokalna samouprava. Grad Lepoglava, kao budući Centar izvrsnosti, nakon što se osnuje drvno – prerađivački klaster, njegovim će članicama pomagati u stvaranju novih vrijednosti i to kroz usluge koje će im pružati na polju dizajna, marketinga i primjene novih tehnologija – rekao je lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić.

Ispred Ministarstva gospodarstva, o ciljevima osnivanja strukturnih regionalnih klastera, pa tako i klastera u drvno – prerađivačkom sektoru, na sastanku u Lepoglavi govorila je Marija Rajaković. Napomenula je kako su, između ostalih, ciljevi osnivanja klastera umrežavanje javnog, privatnog i znanstveno – istraživačkog sektora, privlačenje domaćih i stranih investitora u sektor, stvaranje nove dodane vrijednosti te učinkovito korištenje dostupnih izvora financiranja te dobivanje bespovratnih sredstava iz EU fondova. - Sve to trebao bi biti snažan korak prema konačnom cilju, podizanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva – dodala je Marija Rajaković.

Na osnivanju regionalnih klastera Ministarstvo gospodarstva surađivat će sa svjetski poznatim centrima za inovacije, razvoj poduzetništva i poslovanja iz Baskije, "Bilbao Social Innovation Park" i "Denokinn" te baskijskim labaratorijem za istraživanje i dizajn novih projekata korporativne i društvene inovacije "Innovalab", čiji su predstavnici Inigo Urkidi, Gorka Espiau i Carlos Fernandez, na sastanku u Lepoglavi, predstavili rezultate analize sektorskog potencijala i najavili nove projektne aktivnosti.

- Ovaj bi kalster, što se drvoprerađivačke industrije tiče, trebao pozicionirati Hrvatsku na europskoj razini – istaknuo je ovom prilikom Barry Condron, voditelj tima Podrška razvoja klastera, financiranog od strane Europske unije. Nakon sastanka u Lepoglavi, bit će održano još njih nekoliko sličnih nakon čega će uslijediti i osnivanje Regionalnog klastera u drvo – prerađivačkom sektoru.