Sri12082020

Posljednje izmjene11:11:40 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Poduzetništvo Završen projekt Mikrokreditiranje

Završen projekt Mikrokreditiranje

kartice

Raspodjelom 5 milijuna kuna, koliko je na području Varaždinske županije u 2008. godini osigurano za realizaciju projekta "Mikrokreditiranje", navedeni se projekt, koji je Varaždinska županija po drugi puta uspješno provela u suradnji s Vaba d.d. bankom Varaždin, privodi kraju. Od 80 pristiglih zahtjeva županijsko Povjerenstvo odobrilo je ukupno 32 kredita u vrijednosti od 4 milijuna i 703 tisuće kuna.

Inače, riječ je o projektu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva koji se provodi u suradnji s hrvatskim županijama. Osnovna je ideja da se s malim kreditima, od 35 do 200 tisuća kuna pomogne malim i srednjim poduzetnicima te obrtnicima u razvoju. Vaba d.d. banka rezervirala je ukupni kreditni potencijal od 5 milijuna kuna, s kamatama za korisnika od samo 4,9 posto godišnje, dok su Varaždinska županija i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništvasubvencionirali kamatu svaki s po 1 posto.

Kako bi program „Mikrokreditiranja“ učinili još povoljnijim Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva je u u suradnji s Varaždinskom županijom, pokrenuo i Projekt "Regionalni jamstveni instrumenti". Taj dodatni projekt imao je zadaću olakšati ishođenje kredita iz Projekta „Mikrokreditiranje“ putem djelomičnog osiguranja kredita sredstvima iz fonda. U provedbi tog Projekta, Varaždinska županija i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva su udružili i formirali jedan zajednički jamstveni fond od 500 tisuća kuna koji je poslužio kao jamstveno pokriće za kredit u visini do 50 posto iznosa kredita.

S obzirom da se zahtjevi više ne primaju, a i s obzirom na interes koji su poduzetnici za projekt "Mikrokreditiranje" pokazali Ministarstvo i Županija pregovaraju o nastavku projekta u 2009 odnosno 2010. godini.