Pon01062020

Posljednje izmjene05:54:41 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Ostalo ENERGETSKA OBNOVA Predani radovi energetske obnove Kaznionice

ENERGETSKA OBNOVA Predani radovi energetske obnove Kaznionice


Veliki broj državnih i lokalnih dužnosnika okupio se u Lepoglavi te nazočio službenoj predaji radova na energetskoj obnovi Kaznionice u Lepoglavi.
Naime, zaključen je projekt energetske obnove Kaznionice u okviru kojeg je energetski obnovljeno osam objekata koji se nalaze unutar kruga Kaznionice te tri vanjska objekta - zgrada na Bitoševju i zgrada Posredovanja te objekr Restorana Ivančica.

Riječ je o investiciji ukupne ugovorene vrijednosti veće od 41 milijun kuna točnije 41.858.443 kuna u okviru koje su izvedeni radovi rekonstrukcije vanjske ovojnice, zamjene vanjske stolarije, rekonstrukcije krova sa zamjenom pokrova, rekonstrukcije cjelokupne kotlovnice s ugradnjom novog kotla za biomasu – sječku, rekonstrukcije toplinskih podstanica u sklopu kompleksa, ugradnje termostatskih ventila u zgradama kompleksa te zamjene kompletne rasvjete LED rasvjetom. Dio navedenog iznosa odnosno nešto više od tri milijuna kuna utrošeno je za ulaganje u dijelu energetske obnove vodovodne mreže.

Projekt je realiziran prema ESCO modelu u okviru kojeg je 40% potrebnih sredstava osigurao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak privatni investitori, u ovom slučaju, u najvećem dijelu, tvrtka Funda d.o.o. kojoj će se investicija otplatiti kroz ostvarene uštede.

- Uz uštede koje ćemo ostvarivati ovim smo projektom stvorili bolje uvjete rada za zaposlene te bolje uvjete života zatvorenika u Kaznionici – istaknuo je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković istaknuvši važnost sudjelovanja u ovom i sličnim projektima privatnih investitora bez kojih Ministarstvo pravosuđa ne bi moglo realizirati ovakav projekt.

Prema ugovoru, energetskom obnovom planira se ušteda od 1.350.000 kuna na godišnjoj razini.

- Osim uštede energije ESCO modelom realizacije projekta energetske učinkovitosti ostvarujemo dodatne benefite. Prvo, s ulaganjima privatnih poduzetnika u fondovima ostaje više sredstava koja mogu koristiti jedinice lokalne samouprave za projekte povećanja energetske učinkovitosti. Drugo, benefite ostvaruje i domaća građevinska industrija koja tako dobiva dobro plaćene poslove – rekao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar.

-Ovo je model koji ne opterećuje državu već sredstva ulažemo mi koji izvodimo radove, a naplaćujemo se iz ušteda. Mislim da je to dobar primjer kako zaposliti našu operativu. To znači ostanak ljudi u našoj državi. Ovakvim modelom možemo uključiti lokalne izvođače u ovako velike projekte – istaknuo je direktor tvrtke izvođača radova, Nikola Funda dok je ravnatelj Kaznionice u Lepoglavi, Dražen Posavec istaknuo poboljšanje radnih i životnih uvjeta u Kaznionici s obzirom na to da su zgrade u kojima su smješteni zatvorenici građene početkom 20. stoljeća trebale obnovu.
- Puno toga ovisit će o nama. Dobrim gospodarenjem možemo uštedjeti i više od predviđenog stoga ćemo nastojati što bolje gospodariti kako bi ostvarili veće uštede – zaključio je Posavec.

Uz potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva Predraga Štromara te ministra pravosuđa Dražen Bošnjakovića, primopredaji radova nazočili su i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić te saborski zastupnici Božica Makar, Josip Križanić, Mario Habek i Robert Podolnjak, zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelja, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš.