Uto14072020

Posljednje izmjene12:11:33 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Ostalo GRADSKI SASTANAK S UGOSTITELJIMA Ugostitelji se potužili na nelojalnu konkurenciju

GRADSKI SASTANAK S UGOSTITELJIMA Ugostitelji se potužili na nelojalnu konkurenciju


- Želimo da svi posluju pod istim uvjetima, a ne da imamo nelojalnu konkurenciju koja nam svojim niskim cijenama, koje mi ne možemo ponuditi želimo li poslovati rentabilno, oduzima goste – potužili su se ugostitelji koji su se odazvali sastanku koji je s ugostiteljima s gradskog područja 26. studenog organizirao Grad Lepoglava. Nelojalnom konkurencijom ugostitelji drže ugostiteljski objekt kojim upravlja Kaznionica, a nalazi se u sastavu kuglane. Cijene pića u navedenom objektu, istaknuli su ugostitelji, niže su budući da je radna snaga u navedenom objektu jeftinija s obzirom na to da u njemu rade osobe koje su na odsluženju kazne u lepoglavskoj Kaznionici. Na taj se način, dodali su, u pitanje dovode daljnje poslovanje ostalih ugostiteljskih objekata u Lepoglavi, a time i postojeća radna mjesta. A u ugostiteljskim objektima na gradskom području zaposlene su ukupno 32 osobe.

- Samo želimo da se posluje po realnim tržišnim uvjetima – istaknuli su ugostitelji među kojima je bilo i onih koji su tvrdili da navedeni objekt ne ispunjava sve uvjete za rad što je kategorički opovrgnula predstavnica Kaznionice ističući kako navedeni objekt ima svu potrebnu dokumentaciju i dozvole izdane od stane nadležnih tijela, a koje mogu, svi koji to žele, dobiti na uvid.

Lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, koji je sa svojim zamjenikom Hrvojem Kovačem razgovarao s ugostiteljima, istaknuo je da Grad ne može utjecati na formiranje cijena, ali da će o navedenom slučaju nastojati razgovarati s nadležnim ministrom ako ministar odluči doći u Lepoglavu i napokon se susresti s predstavnicima Grada, što nažalost do sada, a što je neshvatljivo, istaknuo je gradonačelnik, nije bio slučaj kad su ministri pravosuđa u pitanju.

Razlog sazivanja sastanka s ugostiteljima bila je i namjera Grada Lepoglave da se pronađe način kako da se ugostitelji uključe u organizaciju i provedbu manifestacija koje se održavaju na gradskom području.
- Smatramo da ta mogućnost nije najbolje iskorištena i da tu postoji prostor za suradnju. Vjerujemo da bi uključivanjem u manifestacije benefite ostvarili i ugostitelji i Grad – rekao je gradonačelnik Škvarić te pozvao ugostitelje da svojim iskustvom pomognu tome da svi gosti iz grada Lepoglave odu zadovoljni sadržajima i ponudom. Kao dobar primjer suradnje ugostitelja i organizatora izdvojena je Višnjica odnosno manifestacija Dani sporta, zabave i kulture. Navedeno je i da se Kaznionica u okviru svojih mogućnosti uključivala u provedbu Festivala čipke.

Na suradnju u okviru manifestacija i ovom je prigodom ugostitelje pozvala i direktorica Turističke zajednice grada Lepoglave Ljubica Dubovečak.

Želja ugostitelja za uključivanje u manifestacije svojom ponudom postoji, ali ih od toga odbijaju brojni sanitarni i fiskalni uvjeti koje treba ispuniti te bojazan od inspekcijskih nadzora za koje smatraju da su, u odnosu na druge krajeve Hrvatske, češći i stroži te završavaju gotovo redovitim izricanjem kazni bez opomena.
Kako bi se što bolje upoznali s propisima i uvjetima koje moraju zadovoljiti pri obavljanju svoje djelatnosti, a koji se, istaknuli su ugostitelji, tumače različito čak i od strane nadležnih institucija, gradonačelnik Škvarić predložio je da se organiziraju radionice na kojima će od strane odgovornih biti jasno tumačeni svi ugostiteljski propisi.

Kao jedan od problema na sastanku je istaknuta i činjenica da području grada Lepoglave ne postoji niti jedan objekt odnosno gospodarstvo koje bi gostima ponudilo prenočište s večerom i doručkom. Pojavili se konkretna privatna inicijativa koja bi rezultirala jednom takvom ponudom potrebno joj je, složili su se nazočni, pružiti pomoć i podršku s gradske razine.