Sub30052020

Posljednje izmjene11:15:00 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Ostalo MINISTAR GRADITELJSTVA OBIŠAO RADOVE U KAZNIONICI Ministar Kuščević: "Ostavrit ćemo uštede od dva milijuna kuna godišnje"

MINISTAR GRADITELJSTVA OBIŠAO RADOVE U KAZNIONICI Ministar Kuščević: "Ostavrit ćemo uštede od dva milijuna kuna godišnje"


Radove na energetskoj obnovi Kaznionice u Lepoglavi u utorak, 11. studenog obišao je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević. Iznio je pri tom zadovoljstvo viđenim te najavama izvođača kako će rokovi biti za izvođenje radova biti smanjeni te radovi završeni u travnju iduće godine.

- Ova vrijedna investicija u konačnici će na godišnjoj razini donijeti uštede od dva milijuna kuna. S njome podižemo životne uvjete u Kaznionici, podižemo građevinski sektor i ispunjavamo obaveze koje smo preuzeli ulaskom u Europsku uniju, a radi se o povećanju energetske učinkovitosti i smanjenju emitiranja ugljičnog dioksida – istaknuo je ministar Kuščević kojem su se u obilasku radova, vođeni pomoćnikom upravitelja Kaznionice Ivicom Markovićem, pridružili lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić te direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Goran Bradić.Vrijednost projekta energetske obnove Kaznionice je 41.858.443,90 kuna, a realizirat će se zahvaljujući sufinanciranju kroz Program energetske obnove zgrada javnog sektora.
- Zahvaljujem se upravi Kaznionice što je prepoznala program energetske učinkovitosti i obnove i što se na vrijeme u njega uključila te što pruža dobar primjer upraviteljima drugih javnih ustanova – pohvalio je upravu Kaznionice direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Goran Bradić.A da će projektom, uz značajne uštede kako energije tako i financijskih sredstava, biti stvoreni kvalitetniji uvjeti za rad 410 zaposlenih i boravaka oko 500 zatvorenika, rekao je pomoćnik upravitelja Kaznionice Ivica Marković dodajući da nema bojazni da će zbog radova koji traju biti narušen sustav sigurnosti.
- Svi odjeli su odradili sve svoje zadaće da osiguraju da radovi ne utječu na redovito obavljanje posla. S druge strane, investitor je zadužen da njegova aktivnost ne utječe na naše redovito obavljanje posla. Poduzimamo mjere da na bilo koji način ne dovedemo u pitanje sigurnost – poručio je pomoćnik upravitelja Kaznionice Ivica Marković.

U provedbi projekta tvrtki Funda d.o.o. povjereni su radovi zamjene pokrova, izolacije krovova, postavljenje termoizolacijske fasade, zamjene kompletne stolarije, promijene energenta za grijanje (zamijene drvenog energenta sječkom) te zamjene kompletne rasvjete LED rasvjetom.
- Ovo je dosta kompliciran projekt. Moramo biti u sinergiji sa službama unutar Kaznionice što malo produžuje rokove, ali s obzirom na to da smo se dobro organizirali, poduzeli smo sve mjere da taj projekt završimo puno ranije od dogovorenog roka. Već smo u mjesec dana napravili velik posao i vjerujemo da će kompletan projekt biti zaključen s krajem mjeseca travnja iduće godine – pojasnio je Nikola Funda, direktor tvrtke Funda d.o.o. Te najavio da će s 30. studenim biti završeno postavljanje kotlovnice.

Lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić osvrnuo se na važnost provedbe ovog projekta za razvoj grada Lepoglave.
- Zadovoljan sam što se ovako vrijedna investicija provodi na području grada Lepoglave. Iz nje proizlaze i benefiti i za grada Lepoglavu. Velika većina ljudi koji rade na obnovi su s područja grada Lepoglave što doprinosi gospodarskom rastu grada. Također, grad Lepoglava je turističko mjesto u koju dolaze brojni gosti pa će za vizuru grada puno značiti novi izgled objekta Kaznionice – rekao je gradonačelnik Škvarić dodajući i da je Grad Lepoglava na gradskom području proveo niz projekata povećanja energetske učinkovitosti spomenuvši pri tom energetsku obnovu 70-tak obiteljskih kuća, postavljanje zelenih otoka i nove fasada na objektu škole u Lepoglavi gdje su ugrađene i dizalice topline te solarni paneli, nabavku električnih bicikala za potrebe gradske uprave te omogućavanje investiranja u izgradnju solarne elektrane.