Pon18012021

Posljednje izmjene10:40:23 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Ostalo ENERGETSKA OBNOVA KAZNIONICE Uskoro kreću radovi vrijedni gotovo 42 milijuna kuna

ENERGETSKA OBNOVA KAZNIONICE Uskoro kreću radovi vrijedni gotovo 42 milijuna kuna


Uskoro bi, u prvoj polovici rujna, trebali započeti radovi na energetsjkoj obnovi Kaznionice u Lepoglavi. Riječ je postavljanju termoizolacijskih fasada, zamjeni vanjske stolarije, rekonstrukciji krovova i poboljšanju učinkovitosti vodoopskrbnog sustava pitke hladne vode.
Cijeli je projekt vrijedan 41.858.443,90 kuna, a realizirat će se zahvaljujući sufinanciranju kroz Program energetske obnove zgrada javnog sektora koje je Kaznionica u Lepoglavi ostvarila. Potrebna će sredstva osigurati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Obnovljena će biti upravna zgrada kaznionice, zatvorenička nastamba s kuhinjom i blagovaonicom, kino dvorana, restoran, posredovanje i objekti u Bitoševlju. U kotlovnici će biti zamijenjen kotao kotlom na bio masu i bit će obnovljene sve podstanice grijanja.

Promijenit će se vanjski izgled svih objekata osim zatvoreničke nastambe gdje se mijenja samo stolarija i svjetlarnici na krovovima dok, što se tiče "zvijezde", fasada ostaje u cigli.
Obnova će značiti velike uštede energije u budućnosti. U Kaznionici ističu da će troškovi energije, kad obnova bude završena, biti manji za 39 posto. Pri tom istiću podatak da će pri stavranju energije učešće obnovljivih izvora biti čak 58 posto.

Radovi su povjereni tvrtci Funda d.o.o. iz Zaprešića i to za poboljšanje energetskih svojstava skupa zgrada Kaznionice i tvrtci Rudan d.o.o. iz Žminja za poboljšanje učinkovitosti vodoopskrbnog sustava pitke hladne vode. Radovi moraju biti završeni u roku od 12 mjeseci od uvođenja u posao.

Iz Kaznionice poručuju da građani ne trebaju biti u bojazni po pitanju sigurnosti jer se s izvođenjem radova ništa neće promijeniti odnosno neće biti narušen sigurnosni sustav.
- Radovi se moraju izvoditi tako da ne utječu na obavljanje svakodnevnih poslova – ističu iz Kaznionice.