Sub30052020

Posljednje izmjene11:15:00 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Ostalo UKIDANJE ŽELJEZNIČKE LINIJE VARAŽDIN – GOLUBOVEC Hrvatske željeznice ukidanje linije pravdaju malim brojem putnika i njenom nerentabilnošću

UKIDANJE ŽELJEZNIČKE LINIJE VARAŽDIN – GOLUBOVEC Hrvatske željeznice ukidanje linije pravdaju malim brojem putnika i njenom nerentabilnošću


Već se uvelike govori o tome da je novim voznim redom Hrvatskih željeznica, a koji na snagu stupa u prosincu ove godine, predviđeno ukidanje kasne željezničke putničke linije 3514 koja prometuje na relaciji Varaždin – Ivanec – Lepoglava – Golubovec, a odnosi se na vlak koji iz Varaždina kreće u 22:22 sata, a u Golubovec stiže u 23:18 sati. Linija je to koju najviše koriste radnici i neki od njih će ostati bez mogućnosti dolaska kući s posla nakon odrađene druge smjene vlakom te će morati koristiti skuplji autobusni prijevoz koji mnogima od njih "pojede" i pola plaće.

Portal Lepoglava.net Hrvatskim je željeznicama uputio pitanje vezano za ukidanje navedene linije nakon čega je dobiveno pojašnjenje da se linija ukida zbog smanjenja sredstva koja HŽ Putnički prijevoz prima iz državnog proračuna čime se narušava održivosti poslovanja HŽ koji zbog toga mora reducirati vlakove s malim brojem putnika pa tako i vlak 3514 na relaciji Varaždin – Golubovec kojim, kako navode iz HŽ Putničkog prijevoza, putuje prosječno 14 putnika.
- U cilju neophodne racionalizacije poslovanja, HŽ Putnički prijevoz konstantno provodi analize opravdanosti vožnje vlakove, za koje se razlika između vlastitih prihoda i troškova namiruje iz državnog proračuna u skladu s Ugovorom o uslugama od općeg gospodarskog interesa u javnom željezničkom prijevozu u RH (PSO ugovor). S obzirom da su na temelju tog ugovora HŽ Putničkom prijevozu sredstva za 2016. i 2017. godinu smanjena, u cilju održivosti poslovanja HŽ Putnički prijevoz djelomično je reducirao opseg prijevozne usluge za vozni red 2016/17., i to za vlakove s vrlo malim brojem putnika i velikom negativnom razlikom između prihoda i troškova. Zbog toga je predviđeno i ukidanje vlaka 3514, koji vozi na relaciji Varaždin (22.25) – Golubovec (23.18) i kojim prosječno dnevno putuje 14 putnika – stoji u odgovoru koji je iz Hrvatskih željeznica stigao na adresu portala Lepoglava.net.
Pored toga, u odgovoru se navodi da je Gradu Lepoglavi od strane HŽ Putničkog prijevoza upućen dopis vezan uz nadoknađivanje razlike između troškova i prihoda za navedeni vlak.

I prije tog dopisa, a nakon prvih informacija o ukidanju navedene linije, Grad je HŽ-u uputio dopis kojim se traži da se navedena linija ne ukida.
- Iako razumijemo trenutnu situaciju ne samo u Hrvatskim željeznicama već i diljem Hrvatske te da su vam racionalizacija troškova i mjere uštede visoko na ljestvici prioriteta, mi u Lepoglavi smatramo kako se nikako ne smije zaboraviti na onaj socijalno - gospodarski karakter ovakvog poteza. Naime, navedena linija je od iznimne važnosti za građane s područja grada Lepoglave obzirom da se navedena linija koristi za dolazak s posla, kao i za povratak studenata nakon kasnijih obaveza na fakultetu. S obzirom na prošlogodišnje ukidanje linija, ovo sad je u svakom slučaju krajnje neprihvatljivo – stoji u dopisu koji je Grad Lepoglava uputio HŽ-u.
U dopisu stoji i da će ovakva odluka kraj oko pruge Varaždin - Golubovec isključiti iz javnog prometa, utjecati na njegov razvoj, smanjiti životni standard građana i mogućnosti privlačenja kapitala zahvaljujući postojanja željezničkog prijevoza.

Što se dopisa kojim HŽ u slučaju zadržavanja linije od Grada Lepoglave traži nadoknađivanje troškova teško da će Grad pristati na takvu opciju budući da je takvu mogućnost Grad, i kad je imao više sredstava u proračunskoj kasi, odbio. Naime, i prije nekoliko godina HŽ je od jedinica lokalnih samouprava neukidanje navedene linije uvjetovao s 500.000 kuna kojima bi se, kako su isticali, nadoknadili troškovi njenog održavanja. Mogućnost nadoknade troškova tada je odbila i Varaždinska županija i druge jedinice lokalne samouprave.